Asigurarea calitatii

Scris de Advisor pe November 2nd, 2008 in Dictionar

Asigurarea calitatii – planificarea ÅŸi sistematizarea proceselor de productie

Asigurarea calitatii, sau QA (quality assurance, in engleza) pentru scurt, se refera la planificarea şi sistematizarea proceselor de productie, care asigura încrederea într-un produs care este adecvat destinatiei sale.

Reprezinta un set de activitati destinate sa asigure ca produsele (bunuri şi / sau servicii) satisfac cerintele clientului într-un mod sistematic, de încredere.

Asigurarea calitatii nu poate garanta cu siguranta productia de produse de calitate, din pacate, dar face ca acest lucru mult mai probabil.

Doua principii cheie caracteriza asigurarea calitatii:
– “potrivit pentru scop” (produsul ar trebui sa fie adecvat pentru scopul pentru care a fost produs) ÅŸi
– “corect de prima data” (greÅŸeli ar trebui sa fie eliminate).

QA include regulamentul de calitate a materiilor prime, a ansamblurilor, produse ÅŸi componente; servicii legate de productie; ÅŸi de management, procesele de productie ÅŸi de inspectie.

Este important a se realiza, de asemenea, si faptul ca, calitate este determinata de scopul utilizatorilor, clienti sau clienti, nu de catre societate, în general.

Chiar si cea mai de jos gama de produse poate fi considerata ca avand elemente de calitate, daca acestea îndeplinesc o nevoie de piata.

Tags: , , ,