ISO 5492 / 2008, Analize senzoriale

Scris de Advisor pe November 2nd, 2008 in Standarde

Amar sau dulce? ISO 5492 promoveaza coerenta în analiza senzoriala

Atunci cand se încearca a se descrie gustul, simtul sau mirosul unui produs, un univers de senzatii si termeni termeni ajung în minte. Acest lucru poate fi problematic, atunci cand se compara produsele prin analiza senzoriala. Un nou standard ISO va reduce aceasta complexitate, asigurandu-se ca testele senzoriale si rezultatele sunt comunicate în mod coerent.

Analiza senzoriala se aplica vederii, mirosului, gustului, atingerii si auzului pentru a testa si a compara produsele de consum. Produsele alimentare, cosmetice, de parfumerie, textile si din alte industrii se folosesc de aceasta pentru a evalua noi produse, pentru a se asigura ca este mentinuta calitatea produselor, pentru a evalua durata de pastrare, a investiga noi produse sau a revizui si a îmbunatati pe cele existente.

ISO 5492:2008, Analize senzoriale РVocabular Рliste de termeni si definitii cu privire la analiza senzoriala; promovarea coerentei la nivel global ̨ntr-un domeniu care de multe ori trebuie sa se bazeze pe experienta subiectiva a evaluatorilor si o coplesitoare multitudini de termeni descriptivi.

Aceasta ultima actualizare updateaza ultima versiune originala a standardului ISO 5492, publicat în anii 1990. Acum, complet revizuit, noul document ofera o compilatie de termeni utilizati de catre laboratoarele de analiza senzoriala. “Standardul ofera vocabularul pentru a evalua senzatii si reactii la produse, astfel încat sa stim exact ceea ce vrem sa spunem, de exemplu, prin „o nota” sau „un buchet de arome si mirosuri” spune d-na Huguette Nicod, Catedra subcomisiei tehnice, care a dezvoltat standard (ISO / TC 34/SC 12, analize senzoriale).

“Cu ISO 5492, subiectii de test vor sti si avea posibilitatea de a descrie toate caracteristicile produselor cum ar fi arome, culori si texturi. Cum de obicei analiza senzoriala are loc în întreaga lume, de multe ori pentru aceleasi produse, este deosebit de important ca avem un acord referitor la uniformitatea vocabularului, pentru a facilita comparatia si consecventa” concluzioneaza D-na Huguette Nicod.

ISO 5492 se refera la:
• terminologie generala;
• terminologia referitoare la simturi
• terminologia referitoare la atribute organoleptice
• terminologia referitoare la metodele.

Standardul se aplica tuturor industriilor implicate in evaluarea produselor de catre organele de simt, inclusiv furnizorilor de cercetare senzoriala, industria alimentara si a bauturilor, industria cosmeticelor, industria textila, industria de parfumuri, industria auto si industria tutunului, ca sa enumeram doar cateva.

ISO 5492 contine termeni si definitii ̨n cele trei limbi oficiale ISO (engleza, franceza si rusa) si ̨n plus ofera conditii echivalente ̨n germana si spaniola Рpublicate sub responsabilitatea unor membri ISO pentru Germania (DIN) si Argentina (IRAM ).
ISO 5492:2008, analize senzoriale – vocabular a fost dezvoltat de ISO / TC 34, Produse alimentare, subcomisia SC 12, analize senzoriale. Acesta costa 202 de franci elvetieni si este disponibil prin institutele nationale membre si prin Secretariatul Central ISO.

Tags: , , ,