ISO 26514/2008, Designeri si dezvoltatori de documentatie

Scris de Advisor pe December 16th, 2008 in Standarde

Certificare ISO IEC 26514/2008 – certificarea sistemelor de inginerie si programare
Standard dedicat designerilor si dezvoltatorilor de decumentatii pentru aplicatiile software

Noul standard internaţional ISO / IEC 26514:2008 se adreseaza designerilor şi dezvoltatorilor de documentatii pentru aplicatiile software şi susţine interesele utilizatorilor.
Standardul defineÅŸte procesul intocmirii documentatiei din punctul de vedere al dezvoltatorului. Cuprinde toate fazele proiectarii, definirii specificatiilor si dezvoltarii documentatiei.
Acesta se poate aplica atât documentatiei tiparite cat si celei in format electronic.

ISO / IEC 26514:2008 – Sisteme de inginerie si programare – CerinÅ£e pentru designeri ÅŸi dezvoltatori de documentatie pentru utilizatori, se referă la etapele din proiectarea, definirea specificatiilor, si dezvoltarea documentatiei pentru utilizatori. Este împărÅ£it în două:

• Prima parte se referă la intregul proces de intocmire a documentatiei destinat programatorilor si designerilor. Se descrie metoda de identificare a informaţiilor de care utilizatorul are nevoie , modul în care aceste informaţii ar trebui să fie prezentate utilizatorilor cat si instructiunile de prelucrare a informaţiilor şi de a le face disponibile. Nu este limitată la faza de proiectare si dezvoltare a ciclului de viata, include activităţile intregului proces de intocmire a documentatiei.
• Cea de-a doua parte prevede cerinţele minime de structură, continut, şi format al documentaţie, incluzand ambele tipuri de documente (tiparite si in format electronic) utilizate de catre utilizatorii de sisteme software. Se aplica manualelor tiparite, help-urilor online, tutorialelor si documentaţiei de referinţă.

Standardul recomandă ca dezvoltarea documentaţiei pentru utilizatori să fie parte a procesului de dezvoltare.

Documentatia pentru utilizator rămâne o componentă esenţială a produsului software iar ISO / IEC 26514:2008 se poate aplica si in dezvoltarea urmatoarelor tipuri de documente:
• documentaţia pentru alte produse decat cele software
• sistemele multimedia care folosesc animaţie, video si sunet
• pachetele de software pentru trainig-uri de specialitate şi materiale de curs destinate în principal programelor de formare.

ISO / IEC 26514 este primul dintr-o nouă suită de standarde care se adreseaza documentaţiei produsului software.
În timp ce ISO / IEC 26514 a fost dezvoltat pentru a se adresa nevoilor designerilor si dezvoltatorilor de documentatii software, trei noi standarde sunt dezvoltate pentru a se adresa nevoilor managerilor, clientilor, furnizorilo, testerilor şi evaluatorilor documentaţiei produsului software.
ISO / IEC 26514:2008 – Sisteme de inginerie de software – CerinÅ£ele adresate designerilor ÅŸi dezvoltatorilor de documentaÅ£ii pentru utilizatori, a fost dezvoltat de către comitetul tehnic ISO / IEC JTC 1, tehnologia informatiei, Subcomisia SC 7, software ÅŸi sisteme de inginerie.
• documentatia destinata persoanelor care se ocupa cu instalarea software-ului, operatorilor de calculator sau administratorilor de sistem , altii decat utilizatorii finali
• întreţinerea documentaţiei care descrie operatiile interne ale sistemelor de software
• documentaţia inclusa in interfaţa utilizatorului.

Tags: