Summit UE–China–SUA privind securitatea produselor

Scris de Advisor pe November 19th, 2008 in Evenimente

Protecția consumatorilor: Comisia Europeană găzduiește primul summit la nivel înalt UE–China–SUA privind securitatea produselor

Comisarul pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva, președintele Comisiei pentru securitatea produselor de consum (Consumer Product Safety Commission) din SUA, Nancy Nord și viceministrul chinez al AQSIQ (Administrația generală pentru supervizarea calității, inspecție și carantină), Wei Chuanzhong, s-au reunit in urma cu 2 zile, pe 17 noiembrie, la Bruxelles în cadrul primului summit tripartit la nivel înalt privind securitatea produselor. Întâlnirea la nivel înalt își propune să transmită un semnal politic puternic cu privire la hotărârea tuturor părților de a situa în continuare subiectul referitor la securitatea produselor în fruntea agendei politice internaționale. Astfel, se recunoaște faptul că piețele deschise se pot baza numai pe un management sigur și solid al lanțului global de aprovizionare. Întâlnirea tripartită va intensifica cooperarea dintre UE, China și SUA. Mai întâi, comisarul Kuneva, comisarul Vassiliou și viceministrul Wei vor semna, înainte de întâlnirea la nivel înalt, un memorandum de înțelegere revizuit de consolidare a cooperării bilaterale dintre UE și China pentru aplicarea standardelor în materie de securitate a produselor, pentru intensificarea cooperării și a schimbului de informații privind securitatea alimentară. Ulterior, se vor adopta și se vor prezenta în cadrul declarației de presă comune domeniile prioritare de acțiune trilaterale, care includ: trasabilitatea produselor, cooperarea celor trei părți privind normele de siguranță a jucăriilor, schimbul de expertiză și acțiuni comune de aplicare a legislației în domeniu. În final, discuțiile se vor concentra asupra acțiunilor de intensificare a schimbului de informații între parteneri cu privire la alerte și la retragerea produselor – folosindu-se cu precădere noua legislație SUA în materie de securitate a produselor, care va permite un schimb de informații mai deschis privind retragerea produselor și produsele periculoase. Activitățile de astăzi fac parte dintr-o serie mai amplă de evenimente – Săptămâna securității produselor – care este organizată de Comisie în perioada 17–21 noiembrie.

Comisarul Kuneva a declarat: „Încrederea reprezintă moneda de schimb a economiei globale. Nu ne permitem să ne mulțumim cu această situație. În fiecare săptămână au loc alerte care ne amintesc că nu trebuie niciodată să acordăm mai puțină atenție, în cuprinsul agendei politice, subiectelor privind securitatea. Acest summit la nivel înalt privind securitatea produselor transmite un semnal foarte clar cu privire la hotărârea liderilor din Europa, din China și din SUA de a acorda o poziție prioritară securității cetățenilor și de a menține impulsul politic pentru a insista asupra aplicării integrale de standarde ridicate în fiecare etapă pe parcursul lanțului de aprovizionare global. Sprijinim în mod ferm existența piețelor deschise și competitive, cu toate beneficiile pe care le oferă milioanelor de consumatori în ceea ce privește prețurile și oferta, dar nu optăm niciodată în detrimentul securității”.

Summitul tripartit UE–China–SUA

Summitul tripartit de astăzi, prima întâlnire la nivel atât de înalt între UE, China și SUA pentru a discuta cu privire la securitatea produselor, demonstrează voința lor de coordonare strânsă în acest domeniu și consolidează angajamentul lor reciproc în favoarea aplicării de standarde ridicate în materie de securitate. Sistemul de alertă rapidă pentru produse de consum periculoase al Comisiei Europene (RAPEX) a arătat în mod constant, în ultimii ani, că aproximativ 50% dintre produsele retrase de pe piața EU sunt de origine chineză. Desigur, acest procent este o consecință a fluxurilor comerciale imense de bunuri de consum care provin din China – de exemplu, aproape 85% din jucăriile de pe piața europeană sunt fabricate în China. În mod similar, cifrele RAPEX arată clar că un număr considerabil de produse returnate și retrase sunt fabricate în Uniunea Europeană sau în SUA. Securitatea produselor reprezintă o preocupare comună care implică numeroși factori. Trebuie luate măsuri de către toate părțile pentru a aplica legislația în domeniu și pentru a controla securitatea produselor în fiecare etapă pe parcursul lanțului de aprovizionare, de la proiectare și fabricare până la vânzarea cu amănuntul.

Întâlnirea de astăzi se înscrie într-o serie de inițiative întreprinse de-a lungul ultimului an în vederea aprofundării cooperării între UE, China și SUA în domeniul securității produselor, printre care se numără și seminarii comune de sensibilizare privind conformitatea, desfășurate în China, în septembrie 2008. Un alt summit tripartit la nivel înalt este planificat pentru 2009.

Memorandum de înțelegere

Comisarul Kuneva, comisarul Vassiliou și viceministrul Wei au semnat un memorandum de înțelegere reînnoit și extins privind securitatea produselor și a alimentelor și privind aspecte sanitare și fitosanitare. Memorandumul cuprinde multe dintre îmbunătățirile concrete realizate între UE și China în ultimii doi ani, prin intermediul cooperării reciproce. De exemplu, documentul îmbunătățit prevede posibilitatea desfășurării de acțiuni comune de aplicare a legislației în domeniu, ceea ce înseamnă că UE și China ar întreprinde verificări coordonate și simultane în anumite sectoare de pe propriile piețe/la proprii producători în scopul de a verifica respectarea standardelor în materie de securitate a produselor. Memorandumul actualizează trimiterile la sistemul RAPEX–China, incluzând elaborarea de rapoarte trimestriale și eforturile corespunzătoare depuse de ambele părți. El menționează grupurile de lucru CE/AQSIQ pentru securitatea produselor și a alimentelor și pentru aspecte sanitare și fitosanitare și clarifică conceptul de confidențialitate în legătură cu schimbul de informații privind produsele nesigure. Memorandumul dezvoltă în continuare cooperarea UE–China privind securitatea alimentelor, în special prin asigurarea pentru China a accesului imediat la notificările care o vizează din cadrul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și hrana pentru animale (RASFF). Memorandumul de înțelegere a fost semnat pentru prima dată în 2006.

Săptămâna securității produselor

Săptămâna internațională a securității produselor, organizată de Comisie la Bruxelles, până la 21 noiembrie, reunește o gamă largă de factori implicați în asigurarea securității produselor. Sunt programate întâlniri și ateliere pentru promovarea diferitelor aspecte care figurează pe agenda UE privind securitatea produselor.

Printre acestea se numără: o întâlnire a organismelor de reglementare ale Grupului Internațional pentru securitatea produselor de consum (International Consumer Product Health and Safety Caucus – ICPSC), un simpozion de instruire din partea Organizației Internaționale pentru sănătate și securitatea produselor de consum (International Consumer Product Health and Safety Organisation – ICPHSO), conferința de închidere a unui proiect PROSAFE privind intensificarea supravegherii pieței cu ajutorul celor mai bune practici (Enhancing Market Surveillance through Best Practice – EMARS), un grup de lucru al organismelor de reglementare UE/China privind sistemul de alertă rapidă pentru produsele de consum nesigure, precum și un seminar comun UE–China privind supravegherea pieței, care se concentrează în acest an asupra trasabilității produselor.
sursa: http://europa.eu/
Pentru informații suplimentare: http://ec.europa.eu/consumers/safety/int_coop/productsafetyweek_en.htm

Tags: , , , , ,