Comisia Europeana lanseaza un nou forum pentru energie

Scris de Advisor pe November 16th, 2008 in Evenimente, Stiri

Comisia Europeană lansează un nou forum cetățenesc pentru energie care urmează să lucreze asupra diversificării ofertei și asupra unor condiții mai avantajoase pentru consumatorii de energie din UE

Comisarul UE pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva, și comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, au deschis pe 28 octombrie 2008 la Londra prima întâlnire a noului forum cetățenesc pentru energie, o platformă destinată punerii în aplicare și asigurării respectării drepturilor consumatorilor pe piața energetică de pe întreg teritoriul UE. Obiectivul forumului este abordarea problemelor consumatorilor și propunerea de soluții practice pentru ca drepturile pe care le au consumatorii la ora actuală pe întreg teritoriul UE să existe în practică și nu doar pe hârtie, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de reglementare pe piețele cu amănuntul. Forumul aduce la aceeași masă organizațiile naționale pentru consumatori, industria, instituțiile naționale de reglementare și autoritățile guvernamentale pentru a lucra asupra unor chestiuni cheie, de exemplu trecerea de la un furnizor de energie la altul, facturarea clară pentru utilizator, măsurarea inteligentă a consumului sau protejarea grupurilor vulnerabile.

„Prețul ridicat al energiei este unul dintre cele mai importante motive de îngrijorare pentru cetățenii europeni. Avem nevoie de eforturi la nivelul Uniunii Europene pentru îmbunătățirea standardelor într-o gamă de domenii, de la facturarea clară la măsurarea inteligentă a consumului și la trecerea de la un furnizor la altul în așa fel încât consumatorii să aibă capacitatea reală de a alege, să consume mai puțin și să obțină un preț corect. Trebuie să urmărim cu atenție piața energiei, pentru a acționa împotriva posibilelor abuzuri. Și trebuie ca protejarea consumatorilor vulnerabili să fie primul punct în agenda politică pentru iarna grea care va veni.” a declarat comisarul UE pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva.

„Având în vedere creșterile prețurilor pentru energie și recentele evenimente de pe piețele financiare mondiale, este esențial să lucrăm strâns împreună la protejarea intereselor consumatorilor și să oferim soluții reale care pot face diferența pentru cetățenii noștri. Includerea reprezentanților consumatorilor, pentru prima dată sub forma unui astfel de forum, va crea o nouă dinamică și va oferi consumatorilor un cuvânt semnificativ de spus pe piața energiei” a declarat comisarul UE pentru energie, Andris Piebalgs.

Forumul cetățenesc pentru energie a fost lansat pentru a-i ajuta pe consumatori prin acțiuni pentru întărirea drepturilor acestora pe teritoriul UE și pentru a li se asigura informații simple și clare cu privire la opțiunile pe care le au atunci când trebuie să achiziționeze gazul și electricitatea de care au nevoie.

Ideea forumului a apărut în cel de Al treilea pachet legislativ al Comisiei pentru piața internă a energiei și a fost prezentată de comisarii Kuneva și Piebalgs la conferința din mai 2008 cu privire la drepturile consumatorilor de energie.

Forumul va emite recomandări pentru mai buna punere în aplicare și respectare a drepturilor consumatorilor de energie și pentru îmbunătățirea piețelor cu amănuntul de electricitate și gaz.

Subiecte care se vor discuta în cadrul forumului cetățenesc pentru energie

* Facturarea: o factură de gaz sau electricitate este cel mai simplu și mai bun indicator al consumului de energie pentru consumatorul mediu; facturile trebuie să fie simple, precise și să permită comparații între furnizori;
* Eficiența energetică: etichetele cu privire la eficiența energetică a aparatelor de uz casnic consumatoare de energie trebuie să fie simple și clare;
* Trecerea de la un furnizor de energie la altul: trecerea de la un furnizor de energie la altul trebuie să se facă ușor, să fie rapidă și gratuită; informațiile cu privire la felul în care se face schimbarea trebuie să fie clare și accesibile;
* Măsurarea inteligentă a consumului: noile tehnologii pot contribui la îmbunătățirea acurateței facturilor, precum și la înțelegerea mai ușoară a sumelor de plată și oferă societăților capacitatea de a le oferi consumatorilor recomandări mai bune, în funcție de profilul lor de consum.
* Protejarea consumatorilor vulnerabili: persoanele care depind de energie pentru a supraviețui trebuie să fie protejate; forumul va aborda probleme cum ar fi: cum să se evite întreruperile de energie pentru persoanele care folosesc stimulatoare cardiace și respiratorii sau fac dializă? Cum să se acționeze în cazul persoanelor care au dificultăți financiare și nu își pot plăti facturile de energie? Autoritățile naționale, organizațiile de consumatori și industria trebuie să găsească soluții pentru această problemă.

Comisia a calculat că, prin alegeri inteligente, o familie europeană medie poate economisi anual 1 000 de euro sau mai mult din facturile de gaz și electricitate. Impactul unor astfel de alegeri este și mai important dacă se ține cont că în jur de 40 la sută din energia furnizată în UE se folosește în clădiri – inclusiv în locuințe și la locurile noastre de muncă. Reducerile de emisii carbonice care rezultă pot fi și ele trecute în rubrica rezultatelor pozitive.
sursa: http://europa.eu/

Tags: , , , , ,