Procesul de realizare a produsului conform specificatiilor ISO 9001

Scris de Advisor pe June 11th, 2013 in Articole

In cadrul sectiunii 7.5.1 a standardului ISO 9001 (Controlul productiei si furnizarii de servicii), cerintele prezentate se concentreaza asupra proceselor care permit crearea bunurilor si serviciilor care urmeaza a fi livrate/prestate catre consumatori. Organizatia este obligata sa urmeze un plan, creat conform cerintelor prezentate in cadrul sectiunii 7.1 a standardului ISO 9001 (Planificarea realizarii produsului).

Este utila scrierea unei proceduri referitoare la acesta sectiune, pentru a se putea defini modalitatea in care organizatia indeplineste respectivele cerinte. Prin documentarea clara, transparenta a modalitatii in care organizatia indeplineste cerintele prevazute in cadrul sectiunii 7.5.1, aceasta se asigura de faptul ca cerintele sunt intelese si urmarite indeaproape.

De asemenea, majoritatea organizatiilor vor avea nevoie de documentare sub forma de instructii de munca pentru a putea controla aceste procese. Planificarea realizata conform specificatiilor din sectiunea 7.1 va determina localizarea proceselor necesare; pentru a se putea indeplini cerintele prevazute in sectiunea 7.5.1, procesele trebuie sa fie create si disponibile angajatilor.

Instructiunile pot pot lua diferite forme. Cele mai uzitate constau in crearea unor etape de lucru detaliate alaturi de realizarea de poze, desene, tiparituri, diagrame si scheme logice.

Este necesar sa specificati in cadrul procedurilor care sunt documentele necesare pentru controlul proceselor.

De asemenea, acesta procedura trebuie sa declare modalitatea in care se asigura faptul ca doar echipamentul potrivit este utilizat. Totodata, trebuie sa se specifice cum sunt controlate activitatile de livrare si post livrare.