HACCP – integrarea in standardizare si reglementare legala
Scris de Advisor pe December 23rd, 2012 in Articole
Sistemul HACCP a devenit treptat, la nivel mondial, sinonim cu siguranta alimentara iar de cativa ani este integrat direct in cadrul reglementarilor nationale specifice.
Mai mult, metodologia HACCP este considerata referinta pentru o serie de organizatii de anvergura, cum ar fi IFS (International Food Standard) sau BRC (British Retail Consortium) a devenit un referential pentru producatorii si furnizorii de produse alimentare, normele sistemului trebuind a fi respectate cu strictete pentru ca acestia sa fie integrati marilor lanturi de distributie.
Sistemul HACCP a fost folosit ca inspiratie pentru crearea unor standarde nationale, cum ar fi, spre exemplu, standardul danez DS 3027 (se bazeaza pe HACCP), standardul marocan NM 08.0.002 (sistem de management al sigurantei alimentare – cerinte), reglementarea franceza FD V01-006 etc
Comisia Codex Alimentarius, organismul international care fundamenteaza standardizarea alimentara supravegheat de catre agentiile UN, Organizatia pentru Alimente si Agricultura ( Food and Agriculture Organization –FAO ) cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization –WHO) recomanda adoptarea pe scara larga a metodologiei HACCP.
La ora actuala, cei mai importanti jucatori pe piata alimentara (distribuitori, fabricanti, prestatori de servicii) cer ca furnizorii lor sa desfasoare programe de siguranta alimentara bazate pe HACCP.
De asemenea ei solicita chiar ca produsele nealimentare si serviciile primite din partea tertilor sa fie compatibile cu propriul lor program HACCP.