De ce sunt standardele ISO importante pentru consumatori?

Scris de Advisor pe December 2nd, 2012 in Articole

V-ati intrebat vreodata de ce puteti sa va folositi cardul bancar oriunde in lume? Sau ati remarcat faptul ca jucariile copiilor nu au margini ascutite?

Aceste lucruri se intampla pur si simplu datorita conformitatii cu standardele – specificatii tehnice codificate in acordul voluntare.

Standardele descriu adeseori caracteristicile produselor si ale serviciilor. Ele sunt elaborate printr-un proces deschis, reflectand punctele de vedere ale multor parti interesate, printre care se numara experti tehnici, reprezentati ai administratiei publice si consumatori. Cu cat consumatorii sunt mai activi in dezvoltarea standardelor, cu atat este mai probabil ca produsele si serviciile sa le indeplineasca nevoile – ceea ce reprezinta o situatie reciproc avantajoasa pentru consumatori si producatorii sau furnizorii de servicii.

Standardele internationale ajuta si la sprijinirea drepturilor esentiale ale consumatorilor, asa cum este dreptul la siguranta si dreptul de a fi informati, care isi au originea in declaratia din 1962 a fostului presedinte american John F. Kennedy. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-ul oficial al asociatiei internationale a consumatorilor, www.consumersinternational.org.

Standardele ISO sustin, de asemenea, protectia de baza a consumatorilor (prevazuta in Principiile directoare ale ONU privind protectia consumatorilor) prin cresterea calitatii, fiabilitatii, eficientei si intersanjabilitatii.

Colaborarea dintre ISO si consumatori

Comitetul ISO pentru politica de consum (COPOLCO) este organismul responsabil pentru promovarea intereselor consumatorilor in standardizare. Misiunea sa este de a:

• Creste relevanta pe piata a standardelor internationale prin promovarea opiniilor consumatorilor in politicile, procedurile, standardele si servicii ISO si de a
• Ajuta consumatorii din intreaga lume sa beneficieze de standardizare.

COPOLCO incurajeaza participarea consumatorilor in elaborarea de standarde si contribuie la toate nivelurile la deciziile privind politicile ISO si ale organismelor nationale membre ISO.

COPOLCO este alcatuit din membrii ISO (organismele nationale de standardizare) care desemneaza o persoana sau o organizatie raspunzatoare de legatura cu consumatorii in fiecare tara, conform site-ului oficial al Organizatiei Internationale pentru Standardizare, iso.org.