ISO exceleaza in cooptarea si angrenarea partilor interesate

Scris de Advisor pe March 12th, 2012 in Articole

Implicarea activa in procesul de dezvoltare de standarde a industriei, a guvernelor, a consumatorilor si a altor parti interesate este esentiala si asigura relevanta, calitatea si folosirea standardelor ISO. Prin intermediul membrilor nationali, ISO garanteaza angrenarea tuturor partilor interesate relevante, facilitand participarea lor la dezvoltarea de standarde si recunoscandu-le contributia.

Organizatia Internationala pentru Standardizare, ISO, actioneaza, in sensul atingerii explicate mai sus, astfel:

– Identificarea, dezvoltarea si promovarea celor mai bune practici pentru consiliere eficienta si a celor mai bune instrumente de monitorizare care ajuta membrii ISO si persoanele de legatura sa antreneze in proces partile interesate apartinand fiecarui grup relevant si monitorizarea reprezentarii si ponderii angrenarii partilor interesate.

– Comunicarea proiectelor de standardizare intr-un mod mai eficace partilor interesate la nivel international si national, utilizand noi tehnologii si instrumente pentru a capta mai multe puncte de vedere ale partilor interesate din timpul procesului de dezvoltare de standarde.

– Sprijinirea angrenarii si participarii partilor interesate care detin resurse limitate, asa cum sunt intreprinderile mici si consumatorii.

– Clarificarea faptului ca standardele ISO sunt voluntare, ca ele nu cauta sa stabileasca politici publice, si ca ofera o valoare substantiala in calitatea lor de instrumente eficiente si eficace din punct de vedere financiar in sprijinirea implementarii politicilor publice si ca elemente de buna guvernare publica.

– Diferentierea standardelor internationale dezvoltate in conformitate cu procesele ISO de alte tipuri de standarde sau de specificatii.

– Promovarea participarii reprezentantilor guvernamentali in procesul de dezvoltare de standarde prin intermediul membrilor ISO sau a organizatiilor interguvernamentale.