Intalnire a grupului de proiect ISO Wellness SPA la Paris

Scris de Advisor pe July 9th, 2011 in Stiri

O intalnire a grupului de proiect ISO Wellness Spa* va avea loc la Paris pe 12 si 13 septembrie 2011. In urma cu patru ani, in cadrul grupului de lucru WG2, a inceput un proiect international cu privire la crearea unui standard ISO care se va numi “Health tourism services” (servicii de sanatate in turism).

Proiectul are participanti din 26 de tari din intreaga lume. Acest grup de lucru international a creat, la randul sau, trei grupuri de proiect: PG1 Medical Spa services, PG2 Thalassoestablishments si PG3 Wellness Spa services.

Paralel, o comisie nationala din Franta, ST02 (Sanatate si Turism), care reprezinta ceea ce ISO numeste o comisie “oglinda” a comisiei internationale, a fost creata in sanul AFNOR (Asociatia Franceza de Standardizare) aproximativ in acelasi timp.

Aceasta comisie are ca obiectiv strangerea principalilor reprezentanti din sectorul national, incurajarea exprimarii de propuneri si/sau de reticente in anumite privinte, pentru ca presedintele comisiei si unii experti imputerniciti ai acesteia sa poata da glas acestor puncte de vedere in dezbaterile internationale. Comisia nationala ST02 a ales sa numeasca un presedinte al comisiei in mai 2010 : Jean-Eric Knecht, reprezentand Elégance Groupe si Spa A (federatia meseriilor din sectorul Spa).

In luna aprilie 2011, comisia nationala ST02 si-a inceput activitatea de creare a unui standard francez pentru “Spa Wellness: structura, oferta de servicii, competente si calificarea personalului” intr-un grup animat de Jean-Jacques Gauthier, presedintele Spa S (sindicatul profesionistilor in activitati de Spa). Activitatea si implicarea Frantei au fost relansate intr-o dezbatere internationala in timpul ultimei intalniri a grupului de lucru WG2, tinute la Madrid pe 7 si 8 iunie 2011, in care s-a discutat standardul ISO pentru Spa.

Jean-Eric Knecht, participand in calitate de expert al Frantei si reprezentand Elégance Groupe pe care il prezideaza, insarcinat AFNOR si presedinte al comisiei nationale franceze de standardizare ST02, a fost numit coordonator al proiectului “Wellness Spa, services requirements – cerinte privind serviciile”, alaturi de dl Supol Sripan de la ministerul tailandez al turismului. Aceasta dubla coordonare permite luarea in considerare echitabila a aspectelor “orientale” si a aspectelor “occidentale” in abordarea sectorului Spa, dand posibilitatea imediata a unei dinamici foarte expansive. Pe de alta parte, avansul activitatilor franceze desfasurate in vederea crearii unui standard international alimenteaza foarte constructiv reflectiile internationale.

Urmatoarea intalnire a delegatiilor insarcinate oficial de fiecare organizatie nationala de standardizare va avea loc, la cererea dlui Jean-Eric Knecht, in capitala Frantei, in cadrul European Spa Summit, pe 12 si 13 septembrie 2011.

Delegatiile asteptate sa participe sunt: Germania, Austria, Bulgaria, Coreea, Spania, Franta, Tailanda, Tunisia, Italia, Irlanda, Lituania, Malaezia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Ceha. Alte delegatii asteptate sa se alature sunt: Danemarca, Jamaica, Chile, Argentina, Kenya, Malta, China, Canada, Elvetia, Maroc, Suedia si Turcia.

Aceste activitati intreprinse in vederea crearii noului standard doresc sa aiba un caracter universal si accesibil oricarei organizatii independente sau apartinand unui grup, care ofera servicii combinate sau exclusiv axate pe Spa.

Prezenta, la cererea dlui Jean-Eric Knecht, a acestui foarte mare numar de delegatii in Franta in jurul mesei de lucru ISO Spa Wellness aduce cu sine un elan extraordinar de a crea acest standard ISO, avand in vedere particularitatile fiecarei natiuni, respectand punctele de referinta ale calitatii care pot fi identificate si masurate in fiecare Spa, in fiecare tara care se inscrie in acest demers. Organizarea acestei intalniri in cadrul unui salon european de renume ca “ Beyond Beauty / European Spa Summit” de la Paris, organizat de David Bondi, constituie un eveniment de proportii si contribuie la progresul sectorului mondial de servicii.
______________________________________________________________________________
*Spa este un termen care poate desemna fie o statiune balneoclimaterica, fie un centru de relaxare, acceptie extinsa data termenului si valabila in cazul continutului acestui articol.
sursa: www.emotionSpa-mag.com