Standardele ISO si Ziua Mondiala a Mediului

Scris de Advisor pe June 10th, 2011 in Evenimente

Numeroase standarde internationale ISO sprijina obiectivele Zilei Mondiale a Mediului, sarbatorite in fiecare an pe 5 iunie de catre Programul de Mediu al Natiunilor Unite (United Nations Environment Programme – UNEP), care participa, la randul sau, la dezvoltarea standardelor ISO, in special a familiei de standarde ISO 14000, standarde pentru managementul mediului.

Sarbatorirea acestei zile a inceput in 1972 si a devenit, incetul cu incetul, unul din instrumentele principale prin intermediul carora Natiunile Unite stimuleaza constientizarea globala a problemelor de mediu si incurajeaza atentia si actiunile politicienilor. Tema Zilei Mondiale a Mediului din 2011 a fost “PADURILE: NATURA LA DISPOZITIA DUMNEAVOASTRA”.

Dezvoltarea de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) a familiei de standarde ISO 14000 a fost unul din rezultatele concrete ale Conferintei Natiunilor Unite despre Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro din 1992. Astfel s-a tradus angajamentul ISO fata de sprijinirea obiectivelor de dezvoltare durabila discutate la primul Summit al Pamantului.

In esenta, familia ISO 14000 pune la dispozitie o platforma de dezvoltare pentru organizatiile mari si mici, din sectorul productiei sau al serviciilor, cu capital public sau privat, din economiile industrializate, in curs de dezvoltare sau in tranzitie, prin care acestea:
– Sa isi reduca la minim efectele daunatoare asupra mediului, efecte cauzate de activitatile pe care le desfasoara;
– Sa indeplineasca cerintele de reglementare;
– Sa obtina imbunatatirea continua a performantei lor fata de mediu;
– Sa-si imbunatateasca performanta afacerii cu ajutorul folosirii mai eficiente a resurselor.

La sfarsitul lui decembrie 2009, la 13 ani de la publicarea primei editii a standardului ISO 14001, care expunea cerintele sistemelor de management al mediului, acesta fusese implementat de utilizatori din 159 de tari si de economii. In aceasta categorie se incadrau atat organizatii din sectorul public, cat si din cel privat, mai mari sau mai mici, din productie sau din servicii, ori din economii dezvoltate sau in curs de dezvoltare.

Pe langa ISO 14001, familia ISO 14000 include alte 22 de standarde care se adreseaza unor provocari specifice ca analiza ciclului de viata, etichetarea ambientala si gazele de sera.

Standardele ISO 14064:2006 si ISO 14065:2007 ofera o platforma de dezvoltare agreata international pentru masurarea emisiilor de gaze de sera si verificarea afirmatiilor facute despre ele astfel incat “o tona de carbon ramane intotdeauna o tona de carbon”. Aceste standarde sprijina programele de reducere de emisii de gaze de sera. In afara de faptul ca au fost bine primite de Conventia Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice, ele sunt, in prezent, implementate in mod regulat de utilizatori foarte diversi, ca de pilda o imprimerie din Noua Zeelanda, o companie navala din Norvegia, o firma de constructii din India, ori de organizatia din Spania care reprezinta unul dintre furnizorii cei mai mari de infrastructura de transport.

Familia ISO 14000 este cea mai vizibila parte a eforturilor depuse de ISO pentru a sprijini mediul. Totusi, in plus, ISO mai ofera si un mare portofoliu de metode standardizate pentru luarea de mostre, pentru testare sau de metode analitice prin care pot fi rezolvate unele provocari specifice legate de mediu. ISO a dezvoltat peste 650 de standarde internationale prin care pot fi monitorizare aspecte ca radiatiile nucleare sau calitatea aerului, a apei sau a solului.

Aceste standarde se dovedesc a fi instrumente utile care ofera date stiintific valide mediului de afaceri si guvernelor despre efectele asupra mediului ale activitatilor economice. Ele pot fi folosite si ca fundamente tehnice pentru reglementarile legate de mediu. Alte lucrari intreprinse de ISO includ standarde pentru proiectarea cladirilor sau pentru reconditionarea acestora prin utilizarea de echipamente noi pe vechile instalatii si, de asemenea, standarde pentru eficientizarea consumului de energie. sursa: www.iewy.com