Unde este utilizat standardul ISO 9000?

Scris de Advisor pe February 4th, 2014 in Articole

ISO 9000 are mai multe functii. In prima sectiune a standardului se explica conceptul de sistem de management. In partea a doua se prezinta vocabularul utilizat in domeniul calitatii, unde o serie de termeni pot avea semnificatii diferite fata de cele uzitate in limbajul colocvial, de zi cu zi.

ISO 9000 este un document foarte important deoarece asigura faptul ca persoanele care scriu sistemele de managment si persoanele care auditeaza aceste sisteme se inteleg reciproc.

Pentru cerintele legate de sistemele de management al calitatii se foloseste standardul ISO 9001. Acest standard acopera toate aspectele, de la sondarea initiala a pietei pana la aspectele legate de contractele post-livrare.

Companiile pot exclude o serie limitata de cerinte, cu ar fi spre exemplu cele legate de activitatile de proiectare a produselor, in cazul in care nu desfasoara astfel de activitati specifice. Domeniul de afaceri ales pentru certificare poate sa nu includa toate activitatile derulate de companie, dar trebuie sa acopere nucleul esential de activitati care sunt asociate cu producerea de bunuri sau prestarea de servicii.

Nu este neobisnuit pentru o organizatie mai mare sa implementeze programul ISO pentru un anumit produs sau proces. Trebuie sa retineti ca sistemul de management care va fi auditat in vederea certificarii trebuie sa acopere toate aspectele esentiale ale standardului ISO 9001, pentru toate activitatile care pot avea impact asupra produsului livrabil.