Standardele de mediu ISO au un viitor promitator

Scris de Advisor pe January 13th, 2015 in Articole

Standardul ISO 14001 este si mai aproape de o noua versiune in urma unei saptamani de sedinte tinuta in Panama, in cadrul carora expertii au discutat cu privire la standardul de sistem de management al mediului alaturi de tinerea de dezbateri legate de documente importante in conexiune cu emisiile de gaze cu efect de sera si amprenta asupra apei.

Intre 23 si 28 mai, expertii internatinali au rezolvat comentarii si intrebari primite de-a lungul procesului de revizuire a standardului ISO 14001. Se asteapta ca proiectul de standard international sa fie publiat la inceputul lunii iulie.

Doamna Susan Briggs, presedinte al grupului de experti care gestioneaza procesul de revizuire, a explicat ca o parte din schimbarile majore in cadrul documentului se refera la angajamentul proactiv pentru protectia mediului pe langa alte cerinte care sa ilustreze angajamentul vizibil din partea managementului de varf.

Standardele pentru gazele cu efect de sera analizate pentru a face fata nevoilor actuale

In cadrul saptamanii de lucru, expertii au lucrat, de asemenea, la analiza si actualizarea standardelor cu privire la gazele cu efect de sera, ISO 14064 si ISO 14065. Aceste standarde au fost publicate in 2006 si respectiv in 2013. Revizuirea lor le va permite o utilizare mai facila si o adaptare mai mare la actualele tendinte politice si de piata.

In opinia domnului Tom Baumann, presedintele comitetului care gestioneaza acest proiect, revizuirea va actualiza standardele cu cele mai moderne metode de cuantificare si verificare a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Standardele vor putea fi folosite pentru determinarea amprentei de carbon a produselor si a altor tipuri de emisii.

Standardele raspund la schimbarile de politica in domeniul mediului

Revizuirea regulata a pachetului de standarde de mediu asigura ca ele raman instrumente utile, adaptabile orientarilor generale ale politicii de mediu. Acest lucru este din ce in ce mai important tinand cont ca tot mai multe guverne de pe glob se angajeaza hotarat in lupta impotriva schimbarilor climatice.

La inceputul saptamanii presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat o noua propunere pentru diminuarea emisiilor de carbon provenite de la centralele electrice, ca parte a angajamentului tarii cu privire la lupta impotriva schimbarilor climatice.

In opinia domnului Bob Page, presedinte al grupului de experti TC 207 care lucreaza in domeniul familiei de standarde ISO 14000 si totodata profesor la universitatea din Calgary, acest anunt ofera speranta ca progresul international in domeniul negocierilor cu privire la schimbarile climatice va continua.

In plus dumnealui a subliniat rolul standardelor in atingerea obiectivelor legate de schimbarile climatice: “Intrebarea esentiala este daca liderii mondiali pot fi mobilizati la timp pentru summit-ul de la Paris din decembrie 2015. Pentru atingerea acestui obiectiv derulam actiuni de baza prin intermediul comitetelor nationale dar si alte actiuni cum ar fi utilizarea de catre companii a standardelor ISO cu privire la mediu.”

Domnul Page a explicat ca ISO detine standarde intr-o varietate de domenii, prezentate de catre secretarul general ONU ca domenii de actiuni specifice, in plus fata de activitatea sustinuta de a aduce in prim plan standarde legate de amprenta de carbon si alte documente similare legate de climat.

Drum deschis pentru standardul legat de amprenta asupra apei

Proiectul standardului legat de amprenta asupra apei, ISO 14046, a trecut intr-o noua etapa de-a lungul saptamanii de lucru, expertii ajungand la un consens legat de publicarea acestuia in calitate de standard international. Se asteapta ca documentul sa ajunga in forma finala la sfarsitul lunii iulie anul curent.