Reforme menite a consolida concurenta si drepturile consumatorilor

Scris de Advisor pe November 24th, 2009 in Evenimente

Comisia Europeană salută aprobarea de către Parlamentul European a unor reforme radicale menite a consolida concurența și drepturile consumatorilor pe piețele de telecomunicații din Europa

drepturile-consumatorilorParlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat astăzi oficial, cu o amplă majoritate transpartinică, pachetul de reforme UE în domeniul telecomunicațiilor propus de Comisia Europeană în noiembrie 2007 ( IP/07/1677 ) .

În curând, 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene vor beneficia de opțiuni mai variate, ca urmare a concurenței sporite de pe piețele de telecomunicații din Europa, de o mai bună acoperire a continentului european prin conexiuni la internet rapide de bandă largă și de consolidarea dreptului la protejarea vieții private în raport cu operatorii din sectorul telecomunicațiilor.

Consumatorii europeni se vor bucura și de numeroase drepturi noi, precum dreptul de a‑și schimba furnizorul de servicii de telefonie fixă sau mobilă într‑o singură zi lucrătoare fără a‑și schimba și numărul de telefon, dreptul de a fi mai bine informați în legătură cu serviciile la care se abonează și dreptul de a fi informați privind încălcarea securității datelor de către operatorul lor de servicii de telecomunicații.

De asemenea, operatorii trebuie să le ofere consumatorilor opțiunea unor contracte care să nu depășească 12 luni. Mai mult, în conformitate cu noile reglementări UE, autoritățile naționale din sectorul telecomunicațiilor vor putea stabili niveluri minime de calitate pentru serviciile de transmisie prin rețea, promovând astfel „neutralitatea rețelei” pentru cetățenii europeni.

În plus, reforma sectorului telecomunicațiilor va reafirma și va consolida drepturile fundamentale ale consumatorilor europeni în privința accesului la internet. O nouă dispoziție privind libertatea internetului, inclusă în pachet la insistența Parlamentului European, precizează că, având în vedere drepturile fundamentale ale cetățenilor UE, inclusiv dreptul la protejarea vieții private, autoritățile naționale nu pot restricționa accesul la internet din motive de politică publică, decât în urma unei proceduri echitabile și imparțiale și a unui control judiciar eficient și în timp util.

Aprobarea reformei de către Parlamentul European este urmarea acordului politic la care au ajuns, la 5 noiembrie, negociatorii Parlamentului, Consiliului și Comisiei ( MEMO/09/491 ) și face posibilă intrarea în vigoare a reformei UE din sectorul telecomunicațiilor în luna decembrie a acestui an. Statele membre au apoi la dispoziție 18 luni pentru a transpune reglementările reformate ale UE în legi naționale privind sectorul telecomunicațiilor.

sursa: Parlamentul European

Tags: ,