Protectie pentru persoanele aflate in vacanta

Scris de Advisor pe October 28th, 2008 in Stiri

O protecție mai bună pentru persoanele aflate în vacanță: comisarul Kuneva apreciază votul Parlamentului în favoarea multiproprietății

Conform noilor norme adoptate de Parlament pe 22 oct.2008 (cum se anunta si in pagina Protectie pentru turisti) consumatorii din UE vor beneficia de o mai bună protecție privind vacanțele – atunci când cumpără și revând pachete de vacanță în regim de multiproprietate (dreptul de folosință pe durată limitată a bunurilor imobiliare), sau sejururi asemănătoare regimului de multiproprietate, pe vase de croazieră, pe vase fluviale și în rulote, precum și când se înscriu în „cluburile de vacanță cu tarif preferențial”. Noua directivă își propune să sporească încrederea consumatorilor în sectorul multiproprietății (care are o valoare de peste 10,5 miliarde de euro și care asigură mai mult de 40 000 de locuri de muncă în UE) și să pună capăt activităților comercianților necinstiți care generează probleme pentru consumatori și care îi discreditează pe operatorii legitimi. Până în prezent, normele UE referitoare la regimul de multiproprietate au acordat consumatorilor drepturi de bază, precum dreptul privind obținerea de informații clare, dreptul de a se retrage și de a se răzgândi și au interzis plățile în avans. Noua directivă în favoarea căreia a votat astăzi Parlamentul European își propune să elimine lacunele din normele existente. Aspectul cel mai important este acela că sfera de aplicare a directivei UE privind multiproprietatea, din 1994, se va lărgi pentru a include noi produse care au apărut pe piață – precum cluburile de vacanță cu tarif preferențial și sejururile asemănătoare regimului de multiproprietate pe vase de croazieră, pe vase fluviale și în rulote. De asemenea, directiva va extinde protecția în domenii importante, precum revânzarea multiproprietății și cluburile de schimb de oferte de multiproprietate. Noile norme ar trebui să asigure o protecție temeinică a consumatorilor în aceeași măsură în întreaga UE și va crea condiții de egalitate pe piața multiproprietății și a altor produse legate de vacanță.

Comisarul pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: „Apreciez în mod deosebit sprijinul acordat de Parlament pentru această directivă care va oferi siguranță consumatorilor atunci când semnează un contract pentru vacanța lor de vis. Noile norme vor asigura existența, pe piața actuală a ofertelor de vacanță, a celei mai bune protecții posibile pentru consumatori și vor împiedica comercianții necinstiți să speculeze lacunele din legislație”.

Ce este multiproprietatea?

Multiproprietatea reprezintă dreptul de a petrece o perioadă de timp (una sau mai multe săptămâni) într-o proprietate de vacanță într-o anumită perioadă a anului, timp de trei sau mai mulți ani. Vacanțele în regim de multiproprietate sunt foarte populare în multe țări din UE.

De exemplu, Marea Britanie, Suedia, Germania, Italia și Spania se numără printre țările cu numărul cel mai ridicat de consumatori de vacanțe în regim de multiproprietate. Spania, Portugalia, Germania, Italia și Franța au industrii interne substanțiale de multiproprietate. Pe piețele din țări ca Republica Cehă, Ungaria și Polonia numărul cumpărătorilor de vacanțe în regim de multiproprietate este în creștere.

Directiva actuală, adoptată în 1994, protejează interesele consumatorilor prin:

* Dreptul cumpărătorilor de a se informa prin intermediul unui prospect, înainte de semnarea unui contract.
* Încercarea de a preveni „vânzarea sub presiune”, acordând un termen de gândire (dreptul de a renunța la alegerea făcută) de cel puțin 10 zile.
* Interdicția pentru operatorii economici de a accepta acont de la cumpărători în timpul termenului de gândire.

De ce a revizuit Comisia legislația în vigoare?

De la adoptarea directivei în 1994, s-au înregistrat schimbări importante pe piață. Au apărut produse și contracte noi care nu intră în sfera de aplicare a legislației. Prin urmare, consumatorii care cumpără astfel de produse nu beneficiază de aceleași drepturi sau nivel de protecție. De exemplu, noile produse pot permite consumatorului să folosească diferite tipuri de bunuri (de exemplu, nave de croazieră, rulote sau nave pentru ape interioare) sau contractele pot dura mai puțin de trei ani. O altă problemă o reprezintă faptul că revânzarea și schimbul regimurilor de drepturi de folosință pe durată limitată nu sunt acoperite de normele în vigoare.

Ce va include noua directivă?

Noua directivă o va înlocui pe cea veche cu un cadru modern, simplificat și coerent care va cuprinde produsele de vacanță cu drept de folosință pe durată limitată și pe termen lung, precum și schimbul și revânzarea. Propunerea va extinde sfera de aplicare a normelor în vigoare, astfel încât acestea vor cuprinde:

* Contractele pe termen mai scurt – se includ de acum înainte contractele pe o perioadă de sub trei ani.
* Bunurile mobile – normele vor acoperi contractele de multiproprietate pentru nave de ape interioare, rulote sau nave de croazieră.
* Produsele de vacanță pe termen lung – acestea includ cluburile de vacanțe cu preț redus, în care consumatorii plătesc, de exemplu, 3 000 de euro pentru a obține parola pentru un site internet, în care li se promit „reduceri substanțiale (deseori înșelătoare)” la cazare cazare în timpul vacanței, zboruri și închirieri de mașini. Conform noilor norme, comercianții nu au voie să solicite în avans plata întreagă pentru calitatea de membru al unor astfel de cluburi; în loc de aceasta, consumatorii vor putea să plătească în rate anuale.
* Revânzarea produselor cu drept de folosință pe durată limitată – mulți deținători de drepturi de folosință pe durată limitată sunt abordați de agenți comerciali care pretind taxe în schimbul vânzării acestui drept.
* Schimbul de produse cu drept de folosință pe durată limitată – unii deținători de drepturi de folosință pe durată limitată plătesc taxe suplimentare pentru a se alătura unui club în care pot schimba, de exemplu, o săptămână în Insulele Canare pentru o săptămână în Alpi. Cerințele de furnizare de informații suplimentare ar trebui să asigure consumatorilor o imagine realistă a ofertei pentru a nu sfârși prin a fi dezamăgiți.

Lipsa reglementărilor pentru produsele de vacanță pe termen lung, precum și pentru sistemele de revânzare și schimb, înseamnă că pentru acestea nu există norme cu privire la termene de gândire, aconturi și informații pentru consumatori. Drept urmare, consumatorii care se înscriu sub presiune au puține șanse de a se răzgândi. Noua directivă va consolida drepturile consumatorilor pe piața multiproprietății și a produselor de vacanță pe termen lung și va crea condiții de egalitate pentru cei care vând aceste produse.

Pentru informare: http://ec.europa.eu/consumers/cons_int/safe_shop/timeshare/index_en.htm
sursa: http://europa.eu/

Tags: , , ,