Paza impotriva contaminarii incrucisate
Scris de Advisor pe April 3rd, 2011 in Articole
Luand in considerare potentialele riscuri ale sigurantei alimentelor, un cunoscut consultant alimentar a spus ca cel mai mare risc pentru producatorii de branzeturi este contaminarea incrucisata. Pastrand asta in minte, el a impartasit grupului o strategie aparent simpla si practica
“Priviti-va mainile si priviti-va picioarele,” a cerut el.
Explicand ca o hala in care se proceseaza branza sau sunt mulse vacile este adesea centrul operatiilor din ferma, Bates a aratat cum numai mersul de la izlaz la grajd si de acolo la hala de muls este o cale sigura de a imprastia agenti patogeni dintr-o o zona in alta.
“Acesta e motivul pentru care o mare parte a contaminarii incrucisate vine de la maini si picioare,” a spus el.
Iar asta se aplica si vizitatorilor care vin la ferma, motiv pentru care unele ferme de lactate si fabrici de branza mici nu mai ofera acces vizitatorilor.
Analizand fluxul de oameni, fie ei angajati, proprietari, vizitatori sau inspectori, este important sa reducem la minim riscurile, a spus Bates, aratand ca cizmele, manusile si sorturile de unica folosinta sunt “instrumente” care pot ajuta la prevenirea contaminarii incrucisate.