Modificari prezente in editia ISO 9001:2008 fata de editia 2001

Scris de Advisor pe June 26th, 2014 in Articole

Managementul resurselor (6.0)

6.1 Asigurarea resurselor

Nu sunt modificari in cadrul ISO 9001:2008 fata de editia anterioara.

6.2 Resursele umane

6.2.1 Generalitati

In cadrul noii editii a standardului ISO 9001, expresia “activitati care influenteaza calitatea produsului” este inlocuita cu activitati care influenteaza “conformitatea fata de cerintele legate de produs.” Deoarece calitatea reprezinta gradul in care un set de caracteristici respecta cerintele, in consecinta calitatea produsului este reflectata de gradul de conformitate fata de cerintele cu privirela produs.

Personalul care deruleaza activitati care influenteaza conformitatea fata de cerintele legate de produs va avea competenta necesara, bazata pe educatie, instruire, aptitudini si experienta corespunzatoare.

Modificarea de mai sus nu trebuie sa fie vazuta drept o noua cerinta. Oricine desfasoara activitati operative, de verificare sau de gestionare in cadrul sistemului de management al calitatii, incluzand serviciile auxiliare, poate afecta conformitatea fata de cerintele legate de produs. O noua observatie a fost adaugata in sectiunea 6.2.1 pentru a explica aceasta idee.

Nota: Conformitatea fata de cerintele legate de produs poate fi influentata direct sau indirect de personalul care deruleaza orice sarcini in cadrul sistemului de management al calitatii.

6.2.2 Competenta, instruire si constientizare

Titlul acestei sectiuni a fost modificat, din “Competenta, constientizare si instruire” in “Competenta, instruire si constientizare.” Constientizarea deriva in urma instruirii si in consecinta trebuie sa fie mentionata ultima in cadrul titlului respectivei sectiuni. Totodata aceasta este si ordinea cerintelor conform listarii prezentate in sectiunea 6.2.2.

Modificarea din sectiunea 6.2.1, de la “calitatea produsului” in “cerintele legate de produs” au fost incluse si in acesta sectiune:

a) sa identifice competenta necesara pentru personalul care deruleaza activitati care influenteaza conformitatea fata de cerintele legate de produs

Utilizarea mai jos a expresiei “unde este necesar” recunoaste faptul ca instruirea sau alte actiuni conexe ar putea sa nu fie necesare, avand in vedere ca angajatii pot avea deja competenta necesara. Tinand cont ca “aceste nevoi” pot fi luate din context, cerinta a fost revizuita in sensul mentionarii necesarului de competenta.

b) unde este necesar, sa se ofere instruire si se ia alte actiuni pentru a satisface aceste nevoi obtine nivelul necesar de competenta

6.3 Asigurarea infrastructurii

Singura modificare in sectiunea 6.3 se refera la adaugarea “sistemelor de informatii” drept un exemplu de serviciu auxiliar.

c) servicii auxiliare (cum ar fi transportul, sau comunicarea sau sistemele de informatii).

6.4 Asigurarea mediului de lucru

Singura schimbare in sectiunea 6.4 se refera la adaugarea unei note pentru a explica termenul de “mediu de lucru” prin oferirea unor exemple de conditii de mediu de lucru pentru obtinerea conformitatii fata de cerintele legate de produs.

Nota: Termenul de “mediu de lucru” se referea la acele conditii in cadrul carora se desfasoara munca, incluzand factorii fizici, de mediu sau de alta natura (precum zgomotul, temperatura, umiditatea, iluminarea si conditiile meteo).