Legislatie privind siguranta produselor cosmetice

Scris de Advisor pe March 25th, 2009 in Legislatie

Deputatii europeni au votat intrarea in viguare a regulamentului CE referitor la siguranta produselor cosmetice

siguranta-produse-cosmetice Acest nou regulament ajuta la o mai usoara intelegere si la reducerea complexitatii reglementarilor din domeniul produselor cosmetice.

Conform raportului emis de Dagmar Roth-Behrendt din Germania, se urmareste astfel in primul rand marirea sigurantei pe care produselor cosmetice o au, prin obligativitatea respectarii unor norme minime pentru acestea, pentru a da o mai mare siguranta pentru protectia sanatatii celor care le consuma.

Aceasta propunere vizeaza in principal patru aspecte de baza:
1) o masurare a siguranţei produselor cosmetice
2) folosirea de nanomateriale pentru producerea cosmeticelor
3) folosirea de produse cancerigene, mutagene şi toxice pentru reproducere în producerea produselor cosmetice
4) relevarea de date de interes si informatii cu privire la produsele cosmetice

Comisia Europeana, in ideea evitarii unor probleme administrative si birocratice, a emis aceasta propunere de modificari direct in forma de regulament (din directiva).

Persoanele si societatile comerciale care activeaza in domeniul comertului cu produse cosmetice, vor trebui sa prezinte o evaluare a tuturor elementelor relevante referitoare la siguranţa acestora.

Prezenta nanomaterialelor în compozitia produselor cosmetice are urmari foarte importante; unele din acestea pot prezenta riscuri asupra sanatatii si protectie consumatorilor. Regulamentul face deja referire la nanomateriale utilizate producerea cosmeticelor (filtre UV, coloranţi, conservanţi), care trebuie avizate de Comisie. Va fi necesara agreearea generala a unei definitii clare a nanomaterialelor, cat şi o revizuire periodică a legislaţiei.

Prevederi speciale sunt, de asemenea, incluse cu privire la utilizarea produselor CMR  (produse cancerigene, mutagene şi toxice pentru reproducere).

Un alt element important pentru protecţia consumatorilor îl reprezintă caracteristicile produsului prezentate în publicitatea şi etichetarea acestuia. Propunerea legislativă vizează în primul rând asigurarea validităţii declaraţiilor privind caracteristicile şi eficacitatea produsului, astfel încât cumpărătorii să nu poată fi duşi eroare sau să cumpere produse cosmetice pe baza unor declaraţii false. Deputaţii cer Comisiei Europene să verifice toate declaraţiile referitoare la produs utilizate în prezent şi să ia măsuri în cazul în care constată discrepanţe.

Regulamentul va intra în vigoare după publicare în Jurnalul Oficial al UE. El va fi aplicabil după 24 luni, cu excepţia unor prevederi legate de substanţele CMR şi nanomateriale.
Raportul PE a fost adoptat cu 633 voturi pentru, 29 împotrivă şi 11 abţineri. sursa: Parlamentul European

Tags: