Evaluarea riscurilor pt. nano-alimente

Scris de Advisor pe March 19th, 2009 in Articole

Cum va arata hrana noastra peste 10 ani? Sunt alimentele de azi diferite de cele de ieri?

nano-alimenteleTehnologia modernă este deja prezentă în industria alimentara, iar nano-materialele sunt deja folosite în producerea hranei noastre. Săptămâna viitoare, deputaţii europeni vor discuta la Strasbourg despre posibilele pericole ale nano-alimentelor.

Nano-alimentele sunt produsele alimentare care conţin nano-particule (un nanometru = 0,000001 milimetri). Nano-tehnologia poate contribui la ameliorarea calităţii alimentelor (aditivi nutritivi, arome, coloranţi, ingrediente anti-bacteriale pentru ambalaje – care reduc oxidarea şi păstrează alimentele proaspete), însă riscurile posibile ale acestora asupra sănătăţii umane nu sunt cunoscute.

Deputaţii europeni de la Comisia pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară au pregătit un raport ca reacţie la propunerea Comisiei Europene privind reglementarea noilor alimente. Aceştia cer evaluarea riscurilor legate de folosirea nano-tehnologiei în alimentaţie şi propun etichetarea clară a alimentelor produse cu ajutorul nano-tehnologiei.

Comisia pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară cere evaluarea siguranţei nano-materialelor prin teste care nu folosesc animale. Deputaţii mai cer interzicerea clonării animalelor şi, a comercializării şi importului de carne şi produse lactate provenite de la animale clonate sau de la descendenţii acestora.

Siguranţa consumatorului este pe primul loc
„Pentru mine, cel mai important aspect al regulamentului privind noile alimente este garantarea siguranţei acestora pentru consumator. În momentul de faţă, fără ştirea consumatorilor, multe produse alimentare şi ambalaje conţin nano-materiale, în contextul în care nu există nicio legislaţie şi nicio evaluare a riscurilor în acest domeniu. Avem nevoie de o definiţie solidă a nano-materialelor pentru garantarea siguranţei acestor alimente“, a spus raportoarea Kartika-Tamara Liotard (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Olanda).

Deputaţii europeni vor dezbate raportul în plen, la Strasbourg, marţi, pe 24 martie. Negocierile cu Consiliul UE sunt în curs de desfăşurare.

În acelaşi timp, Comisia pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară va vota un raport din proprie iniţiativă privind nano-tehnologia. Eurodeputaţii vor vota acest raport în plen în aprilie.
sursa: Parlamentul European

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Evaluarea riscurilor pt. nano-alimente, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Tags: