Legaturi specializate si produse specifice ISO

Scris de Advisor pe February 26th, 2012 in Articole

Legaturi specializate ISO

ISO se mai afla in legatura si cu cateva sute de organizatii internationale si regionale interesate de anumite aspecte care decurg din lucrarile de standardizare. Printre acestea figureaza 28 de organisme internationale care desfasoara lucrari de standardizare care nu apartin sistemului adoptat de ISO/IEC.

Fiecare dintre aceste organisme este specializat intr-un anumit sector, in general sub mandat ONU, de exemplu Organizatia Mondiala a Sanatatii. ISO si IEC emit aproximativ 85% din totalul standardelor internationale, restul fiind emise de aceste organizatii.

Produse specifice ISO

Pe langa standardele internationale si noile cadre de referinta, ISO elaboreaza si documente de orientare, manuale destinate tarilor in curs de dezvoltare, compendii de standarde – pe suport fizic sau electronic, ca si o mare gama de publicatii care au legatura cu standardizarea.

ISO a mai publicat si doua reviste, ISO Focus (lunara), expunand activitatile ISO, si ISO Management Systems (publicata de sase ori pe an), despre standardele de management si implementarea lor in lume. Din ianuarie 2010, ISO publica de 10 ori pe an revista ISO Focus+, care acopera o multime de subiecte din domeniul standardizarii.