ISO / TS 25237:2008, Informatica medicala

Scris de Advisor pe July 3rd, 2009 in Standarde

ISO / TS 25237:2008, Informatica in domeniul medical – pseudonimizare

iso-ts-25237-2008Noile regelemetari ISO vor ajuta la armonizarea tendintelor care au loc in domeniul medical, creşterea utilizării în asistenţa medicală a metodelor electronice de prelucrare a datelor alaturi de exigentele tot mai mari ale pacientilor pentru protecţia vieţii private.

În sectorul de servicii de îngrijire medicală, preocupările privind protectia datelor private reprezinta un imperativ si aceste tendinte se intensifica o data cu progresul continuu al tehnologiilor informationale si de comunicatii in sfera medicala.

Standardul ISO / TS 25237:2008, Informatica in domeniul medical – pseudonimizare, conÅ£ine principiile ÅŸi cerinÅ£ele de protecÅ£ie a vieÅ£ii private, folosind pseudonimizarea pentru protectia bazelor de date continand informatii private de natura medicala.

Pseudonimizarea (de la pseudonim) permite eliminarea asocierii dintre o persoana vizate si datele medicale personale ale acesteia, lucru facilitat de standardul ISO 25237 .

Aceasta procedura este diferita de anonimizare, care permite informatiilor corespunzatoare unui subiect sa fie legate si interconectate cu campuri multiple de date, in conditiile in care identitatea respetivei persoane nu este divulgata.

Aceasta tehnica este recunoscuta a fi o metodă importantă de protecţie a informatiilor personale legate de starea de sanatate.

Se poate realiza cu sau fără posibilitatea de a re-identifica subiectul a carui date sunt procesate ( pseudonimizare reversibila sau ireversibila).
sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO , www.iso.org), IHS (engineers.ihs.com)