ISO si ajutorul acordat tarilor in curs de dezvoltare

Scris de Advisor pe June 25th, 2011 in Evenimente

Revista ISO subliniaza ajutorul acordat tarilor in curs de dezvoltare pentru ca acestea sa beneficieze si mai mult de standardizare

Procesul de standardizare joaca un rol important in cresterea economica a tarilor in curs de dezvoltare.
In consecinta, ISO sprijina tarile in curs de dezvoltare in vederea cresterii participarii acestora la dezvoltarea, adoptarea si punerea in aplicare a standardelor internationale, in sectoare si subiecte de interes pentru ele.
ISO actioneaza prin intermediul comisiilor sale pentru problemele tarilor in curs de dezvoltare (ISO / DEVCO), prin intermediul membrilor sai din tarile dezvoltate si prin agentiile donatoare – cheie.

Tema editiei din iunie 2011 a revistei ISO Focus + editata de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) are titlul „ Banii donatorilor sunt bine cheltuiti”.

Aceasta subliniaza sprijinul donatorilor pentru tarile in curs de dezvoltare, realizat in principal prin ajutor financiar si de asemenea, prin furnizarea de resurse umane.

Revista prezinta diferitele parti interesate in aceste procese si implicarea acestora in sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare, prin punerea bazelor structurii referitoare la calitate si standardizare.

Raportul special din cadrul editiei din iunie 2011 a revistei prezinta o varietate de articole ce pun accent pe diversele proiecte de asistenta tehnica ce vizeaza tarile in curs de dezvoltare precum si modul in care acestea sunt posibile prin intermediul sprijinului generos al agentiilor donatoare.

Se prezinta si o parte a membrilor ISO din cadrul tarilor dezvoltate care ofera exemple cu privire la modul in care acestia sprijina tarile in curs de dezvoltare pentru ca acestea sa se implice mai mult in standardizarea internationala.

De asemenea, este aratat si modul in care o serie de donatori importanti spijina efortul si activitatile dedicate consolidarii activitatilor de standardizare.

Destinatarii acestor initiative de finantare, membri ISO din tarile in curs de dezvoltare, impartasesc aceleasi opinii cu privire la beneficiile de ansamblu ale asistentei pentru economiile lor nationale in general cat si pentru institutele lor nationale de standardizare, in special.

Ei isi afirma si asteptarile referitoare la viitoarele programe privind consolidarea institutionala, care le vor oferi sprijin pentru imbunatatirea guvernantei, proceselor, a participarii la activitatea internationala de standardizare si a viabilitatii financiare.

Intr-un articol privind angajamentul ISO fata de tarile in curs de dezvoltare, dl. Rob Steele, secretarul general ISO, scrie: “Consiliul ISO, bratul executiv al organizatiei, a alocat peste 1 600 000 de franci elvetieni pentru punerea in aplicare a Planului strategic ISO 2011-2015.

Aceste eforturi arata cat de serioasa este ISO in investitiile facute pentru atingerea principalelor sale obiective strategice. Demersul investitional este cu atat mai semnificativ datorita faptului ca aceasta suma este conceputa pentru a ajuta la atingerea obiectivului strategic ISO, de a asigura o imbunatatire semnificativa a capacitatii si participarii tarilor in curs de dezvoltare in procesul de standardizare international”.

Prezenta editie a revistei ISO include, de asemenea, un interviu in exclusivitate cu dl. Ulf Källstig, seful Unitatii pentru Programe Globale, din cadrul Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida), pentru care obiectivul strategic este acela de a transmite prioritatile politicii suedeze de dezvoltare prin sprijinirea organizatiilor cheie concomitent cu initiativele generatoare de cunostinte.

El a declarat: “Globalizarea comertului si multe alte aspecte, cum ar fi sanatatea, siguranta sau protectia mediului, au dus la cresterea importantei standardelor internationale.

In cazul in care mai multe tari in curs de dezvoltare participa la elaborarea de standarde internationale, rezultatul se va concretiza intr-un grad mai mare de implicare in comertul global al acestora, intr-o mai mare competitivitate, in cresterea cotei de piata si in obtinerea unei valori adaugata mai mare pentru produsele lor.”

De acum inainte editia electronica a revistei ISO Focus+ este disponibila in mod gratuit pentru consultare si descarcare de pe site-ul ISO, www.iso.org/isofocus+ . Pentru cei care doresc sa primeasca o editie clasica, tiparita pe hartie , este oferita optiunea achizitiei unui abonament anual modest de 38 de franci elvetieni. (iso.org)