ISO – O organizatie internationala si regionala

Scris de Advisor pe December 29th, 2010 in Articole

ISO – Organizatia Internationala de Standardizare – O organizatie internationala si regionala

Din motive strategice si pentru coordonarea optima a propriilor activitati, ISO, IEC (Comisia Electrotehnica Internationala) si ITU (Asociatia Internationala a Telecomunicatiilor), toate cu sediul in Geneva, au pus bazele Asociatiei Mondiale a Standardelor ( WSC ).

Toate standardele dezvoltate de ITU-T ( divizia de standardizare in telecomunicatii) dar si toate standardele din domeniul tehnologiei informatiei sunt create pe baza directivelor ISO/IECJTC 1.

Odata cu transformarea globalizarii intr-o realitate economica si sociala, ISO – Organizatia Internationala pentru Standardizare – s-a erijat intr-un partener major al WTO (Organizatia Mondiala a Comertului) in problematica legata de rolul standardelor internationale de calitate in activitatea comerciala cat si in evitarea barierelor tehnice (non-tarifare) din calea comertului.

La ora actuala exista o multutudine de organizatii de standardizare regionale:

• ACCSQ (Comitetul Consultativ ASEAN pentru Standarde si Calitate)
• AIDMO (Organizatia Araba pentru Dezvoltare Industriala si Minerit)
• ARSO (Organizatia Africana pentru Standardizare)
• CEN ( Comitetul European pentru Standardizare)
• COPANT (Comisia de Standarde Panamericana)
• EASC (Consiliul Euro-Asiatic pentru Standardizare, Metrologie si Certificare)
• PASC ( Congresul pentru Standarde din Zona Pacificului)

Comitetul European pentru Standardizare(CEN) detine o intelegere speciala cu ISO. Asa numitul „Acord de la Viena” a fost semnat de catre ISO si CEN in 1991. Scopul acordului este de a contracara dezvoltarea de standarde paralele si conflictuale si de a-si sprijini una alteia activitatea. Fie un comitet CEN sau ISO poate elabora un document de standardizare, pe baza cooperarii cu celalalt partener. Ambii membri au drept de vot asupra acestor documente.

Puteti afla mai multe informatii despre colaboratorii ISO si parteneriatul extern cu un numar impresionant de organizatii regionale si internationale pe site-ul ISO (www.iso.org).