ISO atinge un numar record de institute de standardizare membre

Scris de Advisor pe May 16th, 2009 in Stiri

ISO atinge un numar record de institute de standardizare membre din 160 de tari

iso-160-membriISO, cel mai mare dezvoltator de standardele internationale, a atins un nou record in ceea ce priveste numarul de membri, numar care include in prezent 160 de institute nationale de standardizare din tot atatea tari.

Recordul a fost atins prin adoptarea ISO de catre patru state noi din Africa :
â–ª Gambia Standards Focal Point (GAMSFP) – Centrul de standarde Gambia;
â–ª Liberia Division of Standards (LDS) -Divizia de standarde Liberia;
▪ Direction de la Normalisation et de la Promotion de la Qualité (DNPQ) of Mauritania – Directia de normare si promovare a calitatii Mauritania
â–ª Sierre Leone Standards Bureau (SLSB) Biroul de standarde Sierra Leone.

Reteaua de state membre ISO acoperă toate regiunile din lume si include 122 economii în curs de dezvoltare.
Cei patru noi membri ai ISO sunt “membri corespondenti”, o categorie de ţări care nu dispune încă de o activitate de standardizare complet dezvoltata.
Secretarul general ISO Rob Steele comenteaza: “Este semnificativ faptul că, chiar ÅŸi în aceste vremuri de criză financiară globală, familia ISO este în creÅŸtere.

Beneficiile pe care standardele ISO le pot aduce afacerilor, guvernului şi societatii, în general sunt din ce în ce mai recunoscute.
Prin calitatea de membru al ISO, ţările isi pot aduce contributia si pot influenta standardele care sunt cele mai importante pentru economiile lor si pot, de asemenea, sa primeasca informatii in premiera despre viitoarele standarde.

“Desigur, cu o majoritate de membri ISO care provin din ţări în curs de dezvoltare, avem un obiectiv strategic de a asista aceste tari la utilizarea standardizarii ca o pârghie pentru dezvoltarea economică, capacitarea comertului, sprijinirea consumatorilor, protectia mediului social si natural. ”
ISO ajută ţările în curs de dezvoltare prin intermediul asistenţei tehnice şi prin activităţi de formare bazate pe Planul ISO de acţiune pentru ţările în curs de dezvoltare, cooperand prin proiecte specifice cu organisme cum ar fi Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi Centrul pentru Comert International.

Punerea în aplicare a standardelor ISO aduce avantaje semnificative în toate ţările:
• Evitarea pierderilor de resurse pentru “reinventarea roÅ£ii”
• Transferarea de know-how tehnic de inalta clasa
• Furnizarea de criterii de luare motivata a deciziilor in evaluarea importurilor, indiferent daca este vorba tehnologie sau de produse de consum
• Protecţia sănătăţii şi siguranţei publice, prin stabilirea unei baze de cerinte minimale, cu aplicare la produsele locale sau importate supuse regelementarilor
• Furnizarea de specificaţii acceptate pe plan internaţional, care pot fi aplicate la dezvoltarea, fabricarea şi comercializarea de bunuri şi servicii locale, avand ca efect cresterea capacitatii tarii de a concura pe pieţele de export din lumea întreagă.

În plus faţă de beneficiile de mai sus, prin participarea la elaborarea de standarde internaţionale, ţările în curs de dezvoltare pot avea si alte posibilitati de a :
• Achizitiona direct know-how tehnologic
• Influenţa conţinutul tehnic al standardelor importante pentru economia lor
• Câştiga experienţă practica în munca de standardizare, care poate fi utilizata in construirea infrastructurilor lor naţionale.
sursa: iso.org / Organizatia Internationala de Standardizare

Tags: ,