ISO 80000 – Cantitati si unitati
Scris de Advisor pe March 24th, 2011 in Standarde
Masuratorile si ISO 80000
Nicio civilizatie nu poate evita nevoia unui sistem de masurare. Inainte ca oamenii sa aiba instrumente de masura, ei isi gasisera puncte de referinta ca semintele, pietrele si chiar propriile membre. In acest fel, un inci era acceptat ca fiind distanta de la varful degetului mare pana la prima articulatie; un iard era distanta de la varful unui nas de rege pana la varful degetului sau mijlociu; un stanjen era largimea unei imbratisari la vikingi.
Asa cum ne arata xilografiile germanilor antici, lungimea unei prajini era determinata de masurarea distantei totale acoperite de picioarele stangi ale saisprezece oameni, mai mari si mai mici.
In ziua de azi, m, kg, s, A, K, mol, cd sunt simboluri reprezentand sapte unitati de baza ale sistemului universal de masurare cunoscut ca SI (Sistemul international al unitatilor). Mai bine de jumatate de secol, comisia tehnica ISO/TC 12, Quantities, units, symbols, conversion factors – cantitati, unitati, simboluri, factori de conversie – a muncit la pregatirea seriei de standarde internationale care sa acopere masurarea a orice.
In lumea tehnologizata de astazi, unde oricare noi campuri care apar se leaga aproape automat de SI si unde numai doua unitati (mila marina si nodul) mai trebuie sa adere la el, o confuzie de nedescris ar domni in lipsa unui sistem standardizat usor de operat.
Fie ca ne ocupam de kelvini sau kilograme, moli sau metri, suntem capabili sa intelegem cantitatile corecte deoarece ISO a rezolvat aceasta tema pentru noi.
ISO a publicat standardul international ISO 80000, Quantities and units – cantitati si unitati (14 parti).