ISO 15743:2008 Ergonomia termica a mediului

Scris de Advisor pe October 13th, 2008 in Standarde

Noul ISO 15743:2008 pentru administrarea riscului la locurile de munca cu temperaturi joase

Un nou standard ISO oferă o metodologie pentru evaluarea riscurilor si gestionarea activitatii în medii cu temperaturi joase.

Având în vedere impactul negativ al temperaturilor scazute asupra performantei si sănătăţii umane, productivitatii, calitatii şi siguranţei, o strategie cuprinzătoare a evaluării riscurilor şi a practicilor de management este necesara pentru lucrul in medii cu temperaturi joase.

ISO 15743:2008, Ergonomia termica a mediului – locuri de muncă la temperaturi scazute – evaluarea ÅŸi gestionarea riscurilor, a fost dezvoltat pentru a descrie metodele ÅŸi practicile de evaluare ÅŸi gestionarea a riscurilor de sanatate si  performanţă la locurile de munca cu temperaturi scazute.
Standardul oferă instrucţiuni practice de analiză si gestionare a  riscului în condiţii de muncă cu temperaturi scazute.

ISO 15743 descrie:
•    un model şi metode de evaluare a riscului de practici la locurile de munca cu temperaturi scazute
•    un model şi metode pentru o ingrijire medicala care sa identifice persoanele care prezinta simptome si care isi maresc sensibilitatea la rece cat si instructiuni pentru protectia de frig
•    liniile directoare privind modul în care se aplică diferite standarde internaţionale termice şi alte metode validate ştiinţific la evaluarea riscurilor legate de frig
•    un model si metode de gestionare a riscului de practici
•    exemple practice de lucru  în condiţii de frig.

Lucrul într-un mediu rece poate duce la efecte adverse asupra sănătăţii umane şi asupra  performanţei: disconfort termic, performanţă scazuta, boli si afectiuni provocate de temperaturi scazute.
De asemenea, frigul poate interfera cu alţi factori la locul de muncă, modificand sau agravand riscul de accidente cat si de leziuni asociate cu temperaturile scazute.

Un număr de sectoare industriale cat şi ocupatii implica o expunere substantiala la rece:
•    in aer liber (cum ar fi constructiile, intretinerea liniilor de curent electric si a conductelor de  gaz , sistemele de telecomunicaţii sau rutiere, agricultura, silvicultura  si pescuitul)
•    in locuri inchise (industria de prelucrare a carnii, depozite frigorifice şi transport de marfa).
Include munca în interiorul vehiculelor şi pe uscat , dar acest standard nu se aplica  scufundărilor  sau altor tipuri de lucrări efectuate subacvatic

“ISO 15743:2008 completează o serie de standarde despre  condiÅ£iile de muncă la temperaturi joase precum ÅŸi alte domenii de stres termic.

Presupune  o buna practica ocupatioanala de sănătate şi securitate a muncii si  ajuta dezvoltatorii, producatorii, managementul, securitatea personalului şi alţii” spune Prof. Ken Parsons, seful subcomisiei de ISO care a dezvoltat acest standard.
ISO 15743:2008, Ergonomie termica de mediu – locurile de muncă la temperaturi joase – evaluarea ÅŸi gestionarea riscurilor, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO, ISO / TC 159, Ergonomie, subcomisia SC 5, Ergonomie fizica a mediului.
sursa: www.iso.org

Tags: , , ,