Introducere la ISO 31000 pentru managementul riscului
Scris de Advisor pe April 24th, 2011 in Standarde
Certificare ISO 31000 pentru managementul riscului
ISO 31000 este un standard general al managementului riscului. El a fost dezvoltat de grupul de lucru de pe langa comisia tehnica ISO care se ocupa de managementul riscului. Numele oficial al acestui standard este †ISO 31000 : 2009 Managementului riscului – Principii si linii directoareâ€. ISO a publicat acest nou standard pe 13 noiembrie 2009.
ISO 31000 defineste o serie de indrumari. Ne referim la ele ca la unele indrumari deoarece sunt aplicabile benevol. Ele nu reprezinta cerinte sau obligatii contractuale. Ele sunt numai sugestii. Aceste sugestii sau indrumari sunt discutate in sectiunile urmatoare:
3. Principiile managementului riscului
4. Platforma de dezvoltate a managementului riscului
5. Procesul de management al riscului
De vreme ce intreg standardul trateaza numai managementul riscului, trebuie sa definim termenul de risc. Potrivit ISO 31000, partea 2.1, riscul reprezinta “efectul incertitudinii asupra obiectivelorâ€, caz in care un efect este o deviatie pozitiva sau negativa de la obiectivul pe care doriti sa-l indepliniti.
ISO 31000 recunoaste faptul ca organizatiile functioneaza intr-o lume nesigura. Ori de cate ori incercam sa atingem un obiectiv, exista intotdeauna o sansa ca lucrurile sa nu mearga conform planului. Exista intotdeauna posibilitatea ca noi sa nu indeplinim ceea ce ne-am propus sa indeplinim. Fiecare pas pe care il facem in directia atingerii unui obiectiv implica o doza de incertitudine. Fiecare pas contine un element de risc pe care trebuie sa il gestionam. Potrivit ISO 31000, putem reduce incertitudinea si gestiona riscurile prin folosirea unei abordari sistematice a managementului riscului.
Incertitudinea este o stare de lucruri care implica o deficienta de informatii care conduce la o cunostere sau o intelegere inadecvate sau deficitare. In contextul managementului riscului, incertitudinea exista ori de cate ori cunoasterea sau intelegerea unui eveniment, a unei consecinte sau a unei probabilitati sunt inadecvate sau incomplete. In consecinta, putem reduce incertitudinea obtinand informatii mai bune si ameliorandu-ne cunostintele si capacitatea de intelegere.