Controlul mediului, manipularii, materialelor si echipamentelor

Scris de Advisor pe April 28th, 2011 in Articole

Controlati influentele mediului

• Identificati, monitorizati, verificati si controlati toti factorii de mediu care influenteaza procesele si calitatea produselor. Controlati urmatorii factori de mediu:
• Aer
• Apa
• Energie
• Umiditate
• Temperatura
• Agenti de contaminare
• Chimicale

Controlati procesul de manipulare

• Dezvoltati si documentati metode de manipulare a produselor care sa protejeze si sa conserve calitatea produselor.
• Dezvoltati metode de manipulare a produselor care vor proteja calitatea tuturor produselor nou livrate.
• Dezvoltati metode de manipulare a produselor care vor proteja calitatea tuturor produselor in lucru.
• Dezvoltati metode de manipulare a produselor care vor proteja calitatea tuturor produselor finite.

Controlati materialele proceselor

• Controlati toate materialele, partile, componentele si produsele de-a lungul ciclului lor de viata.
• Inspectati materialele, partile, componentele si produsele nou livrate inainte ca ele sa intre in vreun proces.
• Desemnati identificatori unici tuturor produselor nou livrate si mentineti o evidenta a acestor identitati de-a lungul ciclului lor de viata. Aceasta evidenta ar trebui sa va permita sa urmariti traseul produselor pana la originea lor.
• Protejati produsele in lucru printr-o monitorizare, o manipulare si o depozitare adecvate.

Controlati echipamentele proceselor

• Controlati folosirea, mentenanta si depozitarea tuturor tipurilor de echipamente folosite in diferitele procese. Controlati uneltele, masinile, sabloanele, machetele, dispozitivele de fixare, mijloacele de masurare si instrumentele.
• Verificati acuratetea si potrivirea echipamentelor inainte de folosire.
• Recalibrati-va echipamentele ori de cate ori nu mai este asigurata acuratetea.
• Concepeti programe de mentenanta preventiva pentru a controla acele caracteristici ale echipamentelor care influenteaza calitatea produselor.
• Protejati-va echipamentele cand nu mai sunt folosite; asigurati-va ca sunt depozitate corespunzator.

Controlati variabilele proceselor

• Monitorizati, controlati si verificati acele variabile si conditii din cadrul proceselor care influenteaza calitatea produselor. Monitorizati, controlati si verificati:
• Acuratetea datelor obtinute in procese.
• Fiabilitatea echipamentelor.
• Eficacitatea operatorilor.
• Potrivirea la scop a conditiilor de mediu..
• Posibilitatea de acceptare a actelor si documentelor despre procese.

Controlati schimbarile din timpul proceselor

• Dezvoltati si documentati proceduri care sa controleze schimbarile survenite in timpul proceselor. Procedurile dvs. ar trebui sa garanteze ca schimbarile din timpul proceselor sunt:
• Autorizate
• Documentate
• Aprobate
• De management
• De clienti
• Documentati orice schimbare aparuta intre caracteristicile procesului si calitatile produsului.
• Asigurati-va ca schimbarile din timpul proceselor nu submineaza calitatea produsului.
• Asigurati-va ca toti participantii sunt constienti de schimbarile survenite intre proces si calitatile produsului.

Controlati iesirile din procese

• Dezvoltati si documentati proceduri care sa identice si sa controleze iesirile din procese (produsele). Aceste proceduri de control al iesirilor ar trebui sa va garanteze ca:
• Distingeti intre iesirile care au fost verificate si cele care nu au fost inca verificate.
• Distingeti intre iesirile care se conformeaza cerintelor si cele care nu se conformeaza.