Importanta sistemului de management integrat pentru IMM-uri
Scris de Advisor pe March 5th, 2012 in Articole
In ultimii ani exista o tendinta in crestere si o cerere accentuata pentru integrarea calitatii, mediului, sanatatii si sigurantei, reglementarilor si obiectivelor de imbunatatire a afacerii intr-un singur sistem de operare a afacerii.
Obiectivele actuale de integrare sunt in general foarte clare: companiile isi doresc un sistem de management care se adreseaza in mod unitar cerintelor multiplelor standarde ale sistemelor de management in timp ce servesc ca fundament pentru imbunatatirea continua si pentru excelenta organizatiei. Cu alte cuvinte, sistemele moderne de management integrat imbina cerintele standardelor ISO 9001, TS 16949, AS9100, TL 9000, ISO 13485, ISO 14001 si OHSAS 18001 cu cerintele de reglementare si cu initiativele de imbunatatire cum sunt TQM, Lean si Six Sigma.
Ca intotdeauna, companiile mari si mai progresiste dau tonul acestui demers, unele reusind, desigur, mai bine decat altele. Cu toate acestea, companiile mici si mijlocii sunt reticente pana si in a cocheta cu ideea unui sistem de management integrat, deoarece presupun ca este prea complex, prea consumator de timp si prea costisitor pentru ele. Aceasta este in mod tipic o opinie neinformata.
Daca luam in considerare faptul ca intreprinderile mici si mijlocii se ocupa si ele de:
• gasirea si pastrarea clientilor,
• intelegerea si gestionarea cerintelor clientilor si audituri,
• rezolvarea plangerilor clientilor,
• siguranta, instruirea, calificarea, satisfacerea si retinerea angajatilor,
• imbunatatirea si optimizarea proceselor si/sau a produselor,
• masuri corective si preventive,
• alegerea si gestionarea furnizorilor si a produselor achizitionate,
• indicatorii cheie de performanta si parametrii cheie,
• impactul asupra mediului si
• respectarea reglementarilor,
atunci efortul si costul unui sistem de management integrat devin o investitie solida in afacere. A investi in dezvoltarea organizatiei in timpul unei perioade nesigure din punct de vedere economic poate fi destul de dificil. Insa daca avem in vedere competitia globala din ce in ce mai mare si costurile tot mai ridicate, oare isi pot permite cu adevarat intreprinderile mici si mijlocii sa nu investeasca? Daca o companie nu investeste in propria dezvoltare, fie ca vremurile sunt bune sau rele, atunci prognoza privind viitorul acelei companii este cu mult mai sumbra decat climatul economic actual.
Companiile care sunt orientate spre integrarea sistemelor lor de management se afla, de fapt, intr-o pozitie mai buna de optimizare si de planificare eficienta a proceselor de afaceri prin care raspund preocuparilor majore ale mediului de afaceri din prezent – calitatea, mediul, sanatatea si securitatea.