Dezvoltarea afacerii datorita certificarii ISO 16949

Scris de Advisor pe June 21st, 2013 in Stiri

Calitatea autovehiculelor – producator japonez de sisteme de franare isi dezvolta afacerile multumita standardului ISO/TS 16949

Compania Akebono Brake Industry Co. Ltd din Saitama, Japonia, producator de varf de sisteme de franare pentru industria de autovehicule, feroviara si a utilajelor industriale, si-a imbunatatit sistemul de management al calitatii ISO 9001 (QMS) prin implementarea specificatiei tehnice ISO/TS 16949, standardul specific industriei auto care defineste cerintele unui sistem de management al calitatii pentru proiectarea, dezvoltarea, productia, instalarea si service-ul produselor din cadrul sectorului auto.

De la integrarea celor doua sisteme in anul 2011, compania raporteaza “o scadere dramatica a reclamatiilor” precum si un succes semnificativ pe pietele externe.

Beneficiile implementarii ISO 9001, reflectate in imbunatatirea constanta a calitatii si in reducerea reclamatiilor din partea clientilor, au inceput sa fie vizibile inca din anul 1996 cand Akebono Brake a obtinut pentru prima oara certificarea sistemului de management al calitatii. Cu toate acestea cateva probleme au iesit la suprafata cativa ani mai tarziu.

“Pe masura ce timpul trecea de la momentul certificarii ISO 9001, activitatile noastre din sfera calitatii au intrat treptat in rutina. Numarul de reclamatii, care scazuse in trecut, a inceput sa creasca” explica domnul Shingeru Kanama, specialist in cadrul departamentului de asigurare a calitatii.

Nu doar o simpla certificare ISO

Conducerea de varf a companiei a luat cunostinta de problema si a aratat care va fi calea de urmat in viitor. “Presedintele ne-a cerut sa privim demersul nu doar ca o simpla obtinere a certificarii, fiind insa chiar o modalitate de a ne imbunatati afacerea prin obtinerea acestei certificar” a declarat domnul Kiyoshi Dejima, fost presedinte executiv si director al departamentului de asigurare a calitatii in cadrul companiei.

Shimbarea a venit atunci cand grupul de companii Akebono Brake Sanyo Manufacturing a decis sa porneasca demersurile pentru certificarea ISO/TS 16949, ca raspuns la cererile provenite de la producatorii auto nord americani. In plus fata de indeplinirea acelor cerinte, compania a inteles ca certificarea ISO/TS 16949 si implementarea specificatiilor standardului va fi benefica de-a lungul negocierilor de afaceri.

Dincolo de sectorul auto

Dupa evaluarea avantajelor aduse de ISO/TS 16949, Akebono Brake a decis sa implementeze standardul in cadrul intregii organizatii, nu doar in cadrul diviziei auto a companiei. Grupul de companii a obtinut certificarea in anul 2008.

De asemenea, compania a obtinut certificarea ISO/TS 16949 pentru locatiile internationale, ca urmare a expansiunii companiei in Asia, Europa si America de Nord. Compania intentioneaza sa continue integrarea standardului in toate procesele desfasurate.

“Chiar daca ISO/TS 16949 este proiectat pentru industria auto, standardul este, de asemenea, eficient pentru fabricarea oricarui produs. De fapt, standardul pentru industria feroviara adauga cerintele prevazute de ISO/TS 16949 si JISQ 9100 (sistemul de management al calitatii pentru industria aerospatiala) la specificatiile ISO 9001. In consecinta, noi aplicam specificatiile ISO/TS 16949 in cadrul diviziilor de productie a echipamentelor industriale si a materialului rulant, fabricand produse bazate pe aceleasi principii in cadrul intregii organizatii” a declarat domnul Kioshi Dejima.

Comitetul de coordonare joaca un rol esential

Comitetul de coordonare a sistemului de management al calitatii din cadrul Akebono Brake joaca un rol important in implementarea ISO/TS 16949. Fiecare divizie detine un loc in cadrul comitetului si raporteaza in mod regulat cu privire la problemele aparute si la imbunatatirile aduse proceselor. Aceste sedinte s-au dovedit a fi utile deoarece ofera oportunitatea participantilor de a discuta propriile planuri si de a-si exprima opiniile, care sunt ulterior raportate managementului superior.

“Rezultatele din urma sedintelor comitetului sunt raportate in sedintele cu conducerea executiva, problemele si solutiile fiecarei divizii fiind transmise managerilor respectivei divizii. Revizuirea managementului este desfasurata lunar, facilitand sensibilizarea personalului fata de problematica specifica si dinamizand viteza de implementare a imbunatatirilor. Importanta si avantajele acestor sedinte au fost recunoscute in cadrul intregii companii” a declarat domnul Dejima.

Mai putine reclamatii

Urmare a eficacitatii comitetului de coordonare a sistemului de management al calitatii, practicile bazate pe standardul ISO/TS 16949 au devenit parte integranta a activitatii cotidiene a angajatilor. Au existat o multitudine de efecte benefice, esentiala fiind reducerea semnificativa a numarului de reclamatii.

“Aspecte care nu erau recunoscute drept probleme sunt acum prezentate ca fiind subiecte serioase, contribuind in consecinta la realizarea unui flux continuu de imbunatatiri. Orientarea catre calitate a devenit si mai pregnanta ca urmare a implementarii de masuri preventive. Conceptul original al implementarii standardului ISO/TS 16949 consta in cresterea gradului de satisfactie al consumatorilor finali, concept care a condus la cresterea gradului de satisfactie al clientilor fabricanti de autovehicule. Reclamatiile sunt facute dupa ce utilizatorii finali conduc vehiculul fabricat, asadar este nevoie de timp ca sa se observe o schimbare in numarul de plangeri. Recent, numarul de reclamatii a scazut si mai mult’ a declarat domnul Dejima.

Solicitari din Europa

Din anul 2007 Akebono Brake a devenit furnizorul oficial al sistemelor de franare pentru echipa de formula 1 Vodafone McLaren Mercedes, a carui sofer, Lewis Hamilton, a devenit campion mondial in anul 2008. Conexiunea cu McLaren a stimulat interesul producatorilor auto europeni, conducand la o expanisune a afacerilor si in acesta regiune.

“Certificarea ISO/TS 16949 este semnificativa nu doar pentru producatorii auto europeni dar si in cadrul discutiilor cu alti fabricanti auto. Negocierile de afaceri progreseaza mai usor de cand am obtinut certificarea si clientii au incredere in noi deoarece putem furniza o documentatie clara si completa, avand acelasi punct de vedere atunci cand apar potentiale probleme. Recunoastem ca acesta certificare este extrem de utila pentru castigarea unor noi oportunitati de afaceri. ISO/TS 16949 a devenit mandria angajatilor nostri, care la randul lor sunt mai motivati datorita implementarii standardului” a explicat domnul Dejima.

Rezultatele pozitive contina

Akebono Brake Industry Co. Ltd continua sa se bucure de rezultate pozitive ca urmare a implementarii ISO/TS 16949, incluzand expansiunea facerilor si reducerea numarului de reclamatii din partea beneficiarilor. Compania atribuie aceste rezultate initiativei biroului de audit si sprijinului continuu din parea organismului de certificare, LRQA, in derualrea evaluarilor si certificarilor.

Despre compania Akebono Brake Industry Co. Ltd

Fondata in anul 1929, Akebono Brake Industry Co. Ltd este un producator de top de sisteme de franare si senzori de franare pentru autovehicule, motociclete, echipamente industriale si materiale rulante. Filozofia companiei este rezumata in deviza ei, “siguranta inainte de toate”. Dezvoltarea tehnologica i-a adus companiei o cota de piata de 40% pentru sistemele de franare a autovehiculelor produse in Japonia.

In plus fata de furnizarea de sisteme de franare pentru echipa de formula 1 Vodafone McLaren Mercedes, compania Akebono Brakes echipeaza, de asemenea, si trenurile de mare viteza Shinkansen din Japonia cu sisteme de franare.