Un departament ONSSA obtine certificare ISO 17020

Scris de Advisor pe September 10th, 2012 in Stiri

Departament de farmacie si medicina veterinara obtine certificatul ISO 17020

Maroc, 23 august 2012. Departamentul de farmacie si medicina veterinara din cadrul Oficiului National de Securitate Sanitara a Produselor Alimentare (ONSSA) a fost acreditat de curand ca organism de inspectie de tip A pentru realizarea inspectiilor in domeniul farmaciei veterinare conform standardului international ISO/IEC 17020:2012.

“In urma rezultatelor evaluarii initiale de acreditare si a avizului comisiei de acreditare a organismelor de inspectie tehnica, aceasta structura tehnica a trecut prin toate etapele procesului de acreditare” si a primit certificatul de acreditare NM ISO/CEI 17020 de la Serviciul Marocan de Acreditare (SEMAC) apartinand Ministerului Industriei, Comertului si Noilor Tehnologii, dupa cum a indicat un comunicat de presa emis de ONSSA.

Certificare nationala

Prima de acest fel in Maroc, aceasta acreditare “constituie o recunostere oficiala a calitatii organizarii si administrarii acestei structuri si a competentei inspectorilor sai in domeniul inspectiei bunelor practici de fabricare si de distributie cu ridicata a medicamentelor veterinare si a respectarii principiilor de etica si de independenta impuse de acest standard international care stabileste criteriile de functionare ale organismelor care efectueaza inspectii,” s-a subliniat in comunicat.

Mai mult decat atat, aceasta distinctie va consolida si demersul de obtinere a calitatii in care ONSSA s-a angajat de la infiintarea sa in 2010 si va permite perpetuarea sistemului implementat care vizeaza modernizarea laboratoarelor sale si a serviciilor sale de inspectie: servicii veterinare, servicii de control al produselor vegetale si de origine vegetala si servicii de protectie a plantelor.

Scopul urmarit de acest program amplu de implementare a asigurarii calitatii si de acreditare ISO 17020 este intarirea credibilitatii in sistemul national de control si de certificare a produselor alimentare, s-a mai precizat in comunicat.

ISO 17020 – Cerinte pentru functionarea diferitelor tipuri de organisme care efectueaza inspectii, este un standard international elaborat de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) in colaborare cu Comisia Electrotehnica Internationala (IEC). Standardul stipuleaza cerintele privind competenta organismelor care realizeaza inspectii si impartialitatea si coerenta activitatilor de inspectie.

ISO/IEC 17020:2012 se aplica tuturor organismelor de inspectie de tip A, B sau C, asa cum sunt ele definite in cuprinsul standardului, si poate fi aplicat in oricare etapa a inspectiei. (www.lematin.ma)