Certificarea ISO 9001 si verificarea produselor achizitionate

Scris de Advisor pe July 4th, 2013 in Articole

O multitudine de companii se intreaba daca este necesar sa inspecteze fiecare produs achizitionat pentru a se conforma exigentelor prevazute de standardul ISO 9001. Este o intrebare comuna, ce se regaseste mai ales in cazul organizatiilor care pornesc pentru prima oara programul de calitate ISO 9001.

Pentru ele avem o veste buna: nu exista nicio cerinta cu privire la faptul ca trebuie sa inspecteze absolut toate produsele/serviciile achizitionate. Cerinta ISO 9001 se refera la obligatia organizatiei de a gasi modalitatea de a cunoaste ca materiile prime, subansamblele si serviciile care intra in componenta produsului care urmeaza a fi fabricat sunt de buna calitate si conforme solicitarilor din comanda efectuata.

Cerinta acesta este foarte strans legata de procesul de achizitie. In cadrul acestuia se introduc controale care asigura faptul ca furnizorii va livreaza produse si servicii de calitate. Cand stabiliti aceste criterii de calitate, concomitet stabiliti si inspectiile si testarile necesare.

Foarte multe companii deruleaza programe pentru a desemna “furnizori certificati ISO”. Aceste companii primesc produsele din partea furnizorilor certificati direct in spatiile de stocare. Daca va alegeti furnizorii in urma auditarii sistemului lor de calitate, prin inspectarea unor comenzi de incercare sau prin orice alt mijloc, va puteti crea un plan de selectie a unor anumite produse aleatoare, in vederea monitorizarii calitatii livrarii.

O serie de produse vin insotite de anumite certificate sau standarde de calitate. Acest tip de livrare vine insotit de un certificat de analiza sau de alta dovada cu privire la faptul ca la sediul furnizorului s-a desfasurat deja un proces de control. In acest caz inspectia dumneavoastra se poate limita la verificarea acestui certificat.

Suplimentar, inspectiile la receptia marfurilor pot consta in actiuni de verificare a ambalajelor, a cantitatii marfurilor si a corectitudinii livrarii sortimentului de produse solicitat.

Depinde de organizatia dumneavoastra sa determine modalitatea in care calitatea bunurilor livrate afecteaza calitatea produsului finit si care este procedeul ales pentru masurarea si monitorizarea conformitatii achizitiilor.