Castigatorul concursul de eseuri ISO/DIN

Scris de Advisor pe October 2nd, 2012 in Evenimente

Un kenyan castiga concursul de eseuri ISO/DIN dedicat tinerilor standardizatori din tarile in curs de dezvoltare

20 septembrie 2012. Un eseu despre rolul standardelor in economia kenyana a castigat concursul ISO/DIN dedicat tinerilor standardizatori din tarile in curs de dezvoltare. Anuntul a fost facut pe 19 septembrie in timpul celei de-a 35-a Adunari Generale ISO, desfasurate in San Diego, SUA.

Tanarul castigator este dl Amwayi Omukhweso William, administrator adjunct al departamentului de asigurare a calitatii din cadrul Biroului de Standarde din Kenya (KEBS).

Concursul, care este organizat de ISO si sponsorizat de DIN, Institutul German pentru Standardizare, are ca scop sa le ofere o provocare si le dea o oportunitate tinerilor profesionisti in standardizare din tarile in curs de dezvoltare si din economiile in tranzitie.

Participantii la editia din 2012 trebuiau sa scrie un eseu in limba engleza care sa ofere un raspuns la intrebarea “Cum ajuta standardele internationale ISO industria din tara dvs. sa raspunda cererilor pietelor locale si mondiale?”. Tinerii standardizatori au fost incurajati sa isi prezinte propriile puncte de vedere, bazandu-se pe experienta tarii lor.

Anuntand castigatorul, dr. Torsten Bahke, directorul DIN, a declarat: “Castigatorul a stabilit foarte frumos o legatura intre obiectivele de dezvoltare pe care Kenya le-a enuntat in programul sau economic national intitulat ‘Vision 2030’ si necesitatea de a aplica standardele internationale in sectoarele care prezinta perspective de crestere, cu un accent pe pietele de export.”

“Necesitatea de a aplica standardele ISO pentru evaluarea conformitatii si pentru sistemele de management a fost si ea descrisa foarte clar. In ansamblu, castigatorul a dat dovada de o foarte buna intelegere a temei propuse, el acoperind subiectul din mai multe puncte de vedere, aratand ca are o idee precisa despre cum ar trebui folosite standardele ISO.”

Dl William va fi invitat pentru o saptamana la Berlin, in Germania, avand toate cheltuielile acoperite, iar acolo va beneficia de programe de formare si i se vor prezenta numeroase activitati de standardizare executate de DIN, un organism national de standardizare care se bucura de un mare succes. Castigatorul va avea si ocazia de a vizita secretariatul central ISO din Geneva, Elvetia.

Intr-un mesaj audio de multumire adresat Adunarii Generale ISO, dl William a afirmat: “Standardele au jucat si vor juca un rol crucial in dezvoltarea comertului mondial prin imbunatatirea accesului pe piata si prin cresterea competitivitatii produselor. De aceea este important ca tarile, in special cele in curs de dezvoltare, sa profite de aceasta legatura dintre standarde si comert, deoarece ea este o forta motrice esentiala pentru cresterea economica a oricarei tari.”

Puteti citi eseul castigatorului accesand: www.iso.org/iso/iso_essay_contest-2012.pdf.