Anului european al creativitatii si inovarii

Scris de Advisor pe December 8th, 2008 in Evenimente

Anului european al creativității și inovării 2009

Comisia Europeană a lansat pe 5 decembrie 2008 campania de comunicare privind Anul european al creativității și inovării 2009, sub deviza „Imaginează. Creează. Inovează”. Obiectivul Anului este promovarea de demersuri creative și inovatoare în diferite sectoare ale activității umane și contribuția la o mai bună pregătire a Uniunii Europene pentru provocările viitoare ale unei lumi globalizate.

Anului european al creativității și inovării are drept obiectiv sensibilizarea cu privire la importanța creativității și a inovării, competențe-cheie pentru dezvoltarea personală, socială și economică. Punând în valoare creativitatea și inovarea, UE dorește să modeleze viitorul Europei în contextul unei concurențe la nivel mondial, promovând potențialul de creativitate și inovare al fiecăruia dintre noi. UE va oferi un cadru pentru sensibilizarea cu privire la aspectele în cauză și pentru promovarea unei dezbateri referitoare la modalitățile prin care s-ar putea spori potențialul creativ și inovator al Europei. Ca și în cazul Anilor europeni precedenți, măsurile vor include campanii de promovare, manifestări și inițiative la nivel european, național, regional și local.

În ajunul lansării campaniei, comisarul Ján Figel’ a declarat: „Atât creativitatea, cât și capacitatea de inovare sunt calități umane esențiale – ele sunt inerente tuturor și le utilizăm în multe situații și locuri, în mod conștient sau nu. Aș dori ca cetățenii Europei să înțeleagă mai bine, grație acestui An european, faptul că, prin promovarea talentelor umane și a capacității umane de inovare, putem crea o Europă mai bună, pentru a o ajuta să își dezvolte pe deplin potențialul, atât pe plan economic, cât și pe plan social.”

În vederea lansării campaniei de comunicare pentru Anul european 2009, comisarul european pentru educație, cultură, formare și tineret, Ján Figel’, va fi însoțit de Mikel Irujo Amezaga, membru al Parlamentului European, și de trei ambasadori ai Anului, și anume, Profesorul Edward de Bono, o somitate în domeniul gândirii creative și al inovării, Profesorul Karlheinz Brandenburg, profesor în domeniul tehnologiilor mass-media și director al Institutului Fraunhofer pentru tehnologii mass-media digitale (IDMT), și Jordi Savall, interpret de concert, profesor și cercetător în domeniul muzicii.

La conferința de presă de la ora 12.30 de la Berlaymont vor participa membrii Vienna Vegetable Orchestra (Orchestra de legume din Viena), care vor face o demonstrație a ingeniozității lor pregătindu-și instrumentele pentru un concert care va avea loc mai târziu, în aceeași seară. Ca un nou exemplu de creativitate, orchestra va cânta folosind instrumente realizate exclusiv din legume. Acest concert inaugural va marca, de asemenea, trecerea oficială de la Anul european al dialogului intercultural 2008 la succesorul său din 2009. Toți jurnaliștii acreditați sunt invitați cordial să participe la acest concert, care este urmat de o recepție.

Anul european 2009 este un exercițiu orizontal și transversal care implică multe sectoare; în afară de educație și de cultură, el este legat de politicile privind întreprinderile, regionale și de cercetare.

Inaugurarea oficială va avea loc la Praga la 7 ianuarie, în prezența președintelui Comisiei, José Manuel Barroso, și a prim-ministrului ceh Mirek Topolánek. Toate statele membre vor fi reprezentate, printre alții, de coordonatorii naționali desemnați în acest scop.

Lansarea pentru mass-media a Anului european reprezintă și o ocazie de a inaugura site-ul de internet http://www.create2009.europa.eu consacrat acestui An, care conține știri, manifestări și activități actualizate periodic pe tot parcursul anului, mesaje de politică/publicitare, rapoarte privind rezultatele activităților și pagini separate cu privire la partenerii Anului. O secțiune specială va fi dedicată activităților desfășurate în statele membre.

Mai multe personalități care se disting în materie de creativitate și inovare au fost invitate să devină Ambasadori ai Anului. Mai mult de douăzeci dintre acestea au acceptat, printre care Esko Tapani Aho – fost prim-ministru finlandez, om de afaceri prestigios și autor al unui raport al UE cu privire la inovare; Profesorul Bengt-Åke Lundvall, unul dintre cei mai de seamă cercetători europeni în domeniul inovării; Sir Ken Robinson, somitate mondială în materie de creativitate și educație; Jean-Philippe Courtois, președinte al Microsoft International; Profesorul Ernő Rubik, profesor și creator al celebrului cub Rubik și Radu Mihăileanu, regizor și scenarist francez de origine română. Ambasadorii vor sprijini Anul, în țările lor și în lume, și vor participa, ori de câte ori va fi posibil, la manifestările cu cea mai mare vizibilitate.

În plus, șase dezbateri publice privind subiecte-cheie legate de creativitate și inovare vor avea loc la Bruxelles în cursul Anului, în vederea oferirii unei platforme pentru reflecție și schimb de idei, care poate contribui la o dezbatere de politică în acest domeniu. Aceste dezbateri se vor referi la aspecte precum diversitatea culturală, sectorul public, educația, societatea bazată pe cunoaștere, dezvoltarea durabilă sau artele și industriile creative.

Concertul Vienna Vegetable Orchestra începe la ora 19:30 în această seară, 5 decembrie, la Teatrul Molière. Jurnaliștii care își desfășoară activitatea în Bruxelles sunt invitați să participe, pe baza prezentării legitimației de presă, în limita locurilor disponibile.

Pentru mai multe informații: http://www.create2009.europa.eu

Tags: