Catalogul de asistenta tehnica ISO – cateva precizari

Scris de Advisor pe December 20th, 2011 in Articole

Organizatia Internationala pentru Standardizare a realizat programe de asistenta tehnica si de formare profesionala ajustate diverselor nevoi pe care membri ISO le au. Acest catalog al asistentei tehice ISO detaliaza aceste programe si cui se adreseaza ele. Mai jos sunt prezentate cateva date despre criteriile de participare la aceste programe, importanta cererii, materialele si publicatiile de referinta pentru programele de formare ISO si date despre echilibrul geografic:

Criterii de participare
Participarea la toate activitatile TA se face numai pe baza de invitatie. ISO, prin intermediul DEVT, cere membrilor ISO (organisme membre, membri corespondenti, membri abonati) din tarile vizate sa nominalizeze candidatii care corespund profilelor specificate, analizand fiecare caz in parte.

Importanta cererii
Planul anual de asistenta tehnica este elaborat ca raspuns la nevoile exprimate de membrii ISO din tarile in curs de dezvoltare si in lumina viitoarelor progrese anticipate de ISO in zone de interes. Principalele surse ale nevoilor exprimate sunt rezultatele sondajului anual privind asistenta tehnica, sondaj efectuat de ISO in tarile membre in curs de dezvoltare.

Materiale si publicatii de referinta pentru formare
Materialele si publicatiile de referinta pentru formare despre standardizare si chestiuni asemanatoare sunt pregatite pentru membrii ISO din tarile dezvoltate si pentru cele in curs de dezvoltare.

Echilibrul geografic
Asistenta tehnica este organizata in beneficiul tuturor membrilor ISO din tarile in curs de dezvoltare si este distribuita intr-o maniera echitabila, pe cat posibil, intre noua regiuni ISO. In prezent, aceste sunt:
1. Regiunea araba
2. Regiunea Caraibe si America centrala
3. Regiunea Asia centrala
4. Regiunea Europa centrala si de est
5. Regiunea Africa centrala si de vest
6. Regiunea Asia de est si de sud
7. Regiunea Africa de est si de sud
8. Regiunea America de sud
9. Regiunea Asia de sud