Standardele ISO “simplifica lucrurile pentru jucatorii internationali”

Scris de Advisor pe October 17th, 2012 in Articole

15 octombrie 2012. “Acordurile privind calitatea si liniile directoare armonizate la nivel mondial, asa cum sunt cele incluse in standardele ISO, simplifica lucrurile pentru jucatorii internationali,” a declarat Paul Hesselink, CEO, Kiwa – un organism de certificare, testare si inspectie care isi desfasoara activitatea in aproximativ 40 tari – intr-un interviu exclusiv publicat in editia din octombrie 2012 a revistei ISO Focus+ .

Dl Hesselink a continuat:

“Produsele si serviciile nu mai trebuie sa treaca printr-un proces de omologare pe fiecare piata in parte, ci pot fi puse la dispozitie simultan in mai multe tari. Pentru clientii Kiwa, aceasta armonizare duce la un plus de eficienta substantial, deoarece barierele din calea comertului dispar. Standardele internationale ii ofera avantaje si organismului Kiwa, deoarece ne permit sa ne oferim serviciile pe plan international, fara a trebui sa aplicam specificatii suplimentare sau diferite.”

Editia din octombrie a revistei ISO Focus+ examineaza modul in care standardele cresc increderea cu ajutorul evaluarii conformitatii. Recunoscand faptul ca tot mai multe organizatii si organisme de reglementare, tot mai multi consumatori si alte parti interesate se bazeaza pe standardele internationale pentru a asigura calitatea, eficienta si siguranta, revista pune intrebarea: cum putem sa ne asiguram ca aceste standarde sunt aplicate in mod corect? Aceasta intrebare este una deosebit de importanta deoarece raspunsul la ea poate conditiona deciziile reglementare, de achizitii si multe alte decizii cruciale.

Aceasta este sarcina evaluarii conformitatii – un proces care arata ca un produs, un serviciu sau un sistem indeplineste cerintele specificate. Incluzand inspectia, testarea si certificarea, evaluarea conformitatii este o metoda de a le oferi mai multa incredere consumatorilor, de a le da companiilor un atu fata de concurenta si de a ajuta organismele de reglementare sa garanteze ca sunt indeplinite conditiile referitoare la sanatate, siguranta si mediu.

Pentru a se asigura ca toate certificarile, inspectiile si testarile sunt realizate intr-o maniera coerenta si ca rezultatele lor sunt comparabile in intreaga lume, Comitetul ISO pentru evaluarea conformitatii (ISO/CASCO) a publicat o serie de standarde cunoscute drept pachetul de instrumente ISO/CASCO.

Acest pachet de instrumente contine in prezent standarde noi si imbunatatite, iar raportul special al editiei din octombrie a revistei ISO Focus+ prezinta ultimele progrese din domeniu si o privire asupra a ceea ce va urma.

Printre standardele evidentiate de aceasta editie a ISO Focus+ se numara si urmatoarele:
• ISO/IEC 17065:2012 pentru organisme care certifica produse, servicii si procese (fostul Ghid ISO/IEC 65:1996);
• ISO/IEC 17021:2011 pentru organisme care certifica sisteme de management;
• ISO/IEC TS 17021-2:2012 pentru cerintele privind competenta auditorilor sistemelor de management al mediului (parte a unei serii de specificatii tehnice care completeaza standardul ISO/IEC 17021);
• ISO/IEC 17020:2012 pentru organismele de inspectie;
• ISO/IEC 17024:2012 pentru organismele care certifica persoane;
• ISO/IEC 17022:2012 pentru continutul rapoartelor de audit de certificare de terta parte. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)