ISO sprijina activitatea de standardizare in domeniul sanatatii si sigurantei ocupationale

Scris de Advisor pe August 26th, 2013 in Stiri

ISO a aprobat recent crearea unui nou comitet de proiect implicat in crearea unui standard pentru sanatatea si siguranta ocupationala.

Standardul mult asteptat va furniza agentiilor guvernamentale, intreprinderilor industriale si altor parti interesate o serie de indrumari eficiente pentru imbunatatirea sigurantei muncitorilor in toate tarile globului. Activitatea de standardizare va fi supravegheata de comitetul de proiect ISO PC 283, Sisteme de management al sigurantei si sanatatii ocupationale – Cerinte.

In conformitate cu statisticile ILO, 6300 de oameni mor zilnic in urma accidentelor la serviciu sau ca urmare a bolilor contractate la locul de munca, existand un numar de peste 2,3 milioane de decese anual. Peste 317 milioane de accidente au loc anual la locul de munca, multe din acestea avand ca rezultat perioade lungi de absenta. Foarte multe din accidente pot fi prevenite si viitorul standard ISO va furniza, pentru prima oara, un cadru international pentru cele mai bune practici din domeniul sisgurantei si sanatatii ocupationale. Rezultatul imediat se va concretiza in reducerea la nivel mondial a accidentelor, vatamarilor si bolilor contractate la locul de munca.

Secretariatul comitetului de proiect ISO/PC 283 a fost asigurat de BSI (British Standards Institution – Institutul britanic de standarde). Prima sedinta se asteapta a avea loc intre 21-25 octombrie 2013 in Londra, Regatul Unit. Comitetul de proiect ISO va fi insarcinat cu transformarea OHSAS 18001 (cerintele unui sistem de managemnet al sigurantei si sanatatii ocupationale) intr-un standard ISO.

Secretarul comitetului de proiect ISO/PC 283, dl Charles Corrie, comenteaza: “Se estimeaza ca povara economica a practicilor deficiente in domeniul sanatatii si sigurantei ocupationale se cifreaza la un procent de 4% din produsul national brut global anual, in conformitate cu estimarile ILO. Angajatorii se confrunta cu pensionari anticipate costisitoare, pierderea de personal calificat, absenteism si importante prime de asigurare platite ca urmare a accidentelor si bolilor profesionale. Viitorul standard ISO are potentialul de a imbuntati managementul sigurantei si sanatatii ocupationale la nivel global.”

Comitetul de proiect ISO va alatura experti si organisme interesate in managementul sigurantei si sanatatii ocupationale. Activitatea comitetului va fi de a dezvolta un standard urmand abordarile generice ale sistemelor de management pioniere precum ISO 9001:2008 pentru managementul calitatii si ISO 14001:2004 pentru managementul mediului, aplicate si altor obiective din momentul crearii lor.

“Crearea unui mediu de lucru sigur reprezinta unb aspect critic al succesului oricarei afaceri, fiind una din cele mai bune modalitati de a atrage si pastra personalul si de a maximiza productivitatea. Desi este in perioada de pionierat, viitorul standard ISO va furniza mediului de afaceri la nivel mondial o fundatie solida pentru atingerea succesului pe termen lung” a declarat in continuare dl Charles Corrie. (sursa: ISO)