ISO 9001 – Productia si prestarea de servicii – Identificarea si trasabilitatea
Scris de Advisor pe June 3rd, 2016 in Standarde
Ghid de implementare ISO 9001: Realizarea produsului (7.0) – Productia si prestarea de servicii (7.5) – Identificarea si trasabilitatea (7.5.3)
Identificarea si trasabilitatea – Sinteza ideilor principale
ISO 9001
Organizatia trebuie sa detina un sistem eficient pentru a permite identificarea unui produs de-a lungul intregului proces de productie, incluzand inspectia si verificarea situatiei acestuia, ori de cate ori este necesar. Cand un produs trebuie sa fie trasabil, organizatia trebuie sa impuna o “identificarea unica’ pentru fiecare produs si sa inregistreze informatiile legate de identificare pentru a permite realizarea trasabilitatii, inregistrarile rezultate fiind tratate drept inregistrari de calitate.
ISO 9004
Se recomanda colectarea de date de-a lungul proceselor de identificare si trasabilitate, mergandu-se dincolo de cerintele produsului pentru imbunatatirea acestuia si a proceselor conexe.
ISO 9000
In cadrul sectiunii 3.5.4 se arata ca trasabilitatea, pe langa alte aspecte, poate relata despre originea matarialelor si a subansamblelor.
Cerinte legate de documentare
• Este necesara inregistrarea informatiilor de identificare pentru produsele trasabile.
Intrebari utile pentru auditul intern
• Produsul a fost identificat prin metode potrivite de-a lungul procesului de productie?
• Starea produsului a fost identificata in stadiile potrivite, respectand cerintele legate de masurare si monitorizare?
• Trasabilitatea este introdusa drept cerinta?
• In cazul in care trasabilitatea este specificata drept cerinta, identificarea unica a produsului este inregistrata si controlata?
Rezumatul acativitatilor manageriale referitoare la identificare si trasabilitate
• In vederea colectarii de date pentru imbunatatirea proceselor, organizatia trebuie sa elaboreze un proces pentru identificare si trasabilitate, care merge dincolo de cerintele normale.
Rezumatul actiunilor cu privire la identificare si trasabilitate
1. Produsul trebuie sa fie identificat de-a lungul intregului proces de fabricatie, atunci cand este necesar
2. Se identifica starea produsului in conexiune cu cerintele de monitorizare si masurare
3. Daca este necesara trasabilitatea, se impune controlul si pastrarea de inregistrari legate de identificarea unica a produsului