Cumparaturi fara granite in UE

Scris de Advisor pe October 15th, 2008 in Stiri

Noua propunere vizează o mai bună protecţie a consumatorilor la nivelul UE

Atât consumatorii, cât ÅŸi comercianÅ£ii ezită să efectueze operaÅ£iuni comerciale în alte ţări din UE, în special on-line. Acest lucru se datorează faptului că ei nu sunt siguri de drepturile ÅŸi obligaÅ£iile care le revin – regulile încă variază de la o Å£ară la alta. Consumatorii se tem că, dacă fac cumpărături în altă Å£ară, nu vor beneficia de protecÅ£ie împotriva înÅŸelăciunii ÅŸi fraudei. ComercianÅ£ii ezită să-ÅŸi asume riscurile ÅŸi costurile necesare pentru a se conforma diferitelor legislaÅ£ii.

Măsura English propusă de Comisie înlocuieşte patru acte legislative existente şi reglementează toate aspectele legate de achiziţionarea unui produs: informaţii despre produs, clauze contractuale, livrare, returnare, rambursare, reparaţii, garanţii şi anulări.

Unele ţări dispun deja de astfel de măsuri, însă noua propunere garantează o mai bună protecţie a consumatorilor la nivelul UE. Comercianţii vor fi, de asemenea, avantajaţi deoarece vor face economii la costurile necesare pentru punerea în conformitate.

Un tur de orizont în UE este de ajuns pentru a ne da seama că merită să ne facem cumpărăturile în mai multe ţări. Să luăm exemplul recent al unui distribuitor de produse electronice – aceeaÅŸi cameră digitală era pusă în vânzare la preÅ£uri diferite: 198 de euro (în Anglia), 254 de euro (în Irlanda), 276 de euro (în Belgia) ÅŸi 306 euro (pe site-ul său din Finlanda). DiscrepanÅ£e similare pot fi întâlnite ÅŸi pentru iPod-uri, parfumuri, mobilă, autovehicule ÅŸi articole de îmbrăcăminte.

„Avem nevoie de un set de reguli aplicabile la nivelul UE pentru a le oferi consumatorilor siguranţa de care au nevoie pentru a face cumpărături fără nicio grijă”, a declarat comisarul pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva.

Pe lângă faptul că îi vor proteja pe consumatori, noile reguli îi vor încuraja pe comercianţi să exploreze noi pieţe de desfacere. Conform unui sondaj English european, aproximativ 80% din comercianţi nu-şi vând produsele consumatorilor din alte ţări. Şi mulţi ar dori să o facă, dacă legislaţiile ar fi armonizate.

ComercianÅ£ii pierd astfel o potenÅ£ială piaţă de desfacere, de mari dimensiuni. Aproximativ 150 de milioane de cetăţeni – o treime din populaÅ£ia UE – fac cumpărături pe internet. DeÅŸi, în prezent, numai 30 de milioane cumpără bunuri din alte ţări, valoarea achiziÅ£iilor transfrontaliere se ridică anual la 24 de miliarde de euro.

Noile reguli prevăd următoarele:

* bunurile vor fi livrate în termen de 30 de zile;
* consumatorii vor avea la dispoziţie 14 zile pentru a anula achiziţia făcută (şi 30 de zile pentru rambursare);
* clauzele contractuale abuzive vor fi interzise;
* vor exista reguli comune pentru licitaţiile on-line şi se va întări protecţia împotriva tehnicilor de vânzare agresive;
* va exista un tip standard de recurs pentru produsele defectuoase.

Propunerea trebuie să fie aprobată de cele 27 de state membre şi de Parlamentul European.

sursa: Comisia Europeana / http://ec.europa.eu/

Tags: , ,