ISO 21547, Informatica medicala

Scris de Advisor pe March 29th, 2010 in Standarde

ISO / TS 21547:2010, Informatica medicala – Cerintele de securitate pentru arhivarea documentelor medicale electronice – Principii

Gradul de securitate al dosarelor medicale sub forma de inregistrari elecronice va fi consolidat prin publicarea a doua documente ISO ce ofera linii directoare armonizate la nivel international pentru arhivarea informatiilor legate de pacienti.

Un document abordeaza specificatiile tehnice si evidentiaza principile de baza iar celalalt este conceput sub forma unui raport complementar.

Documentele iau in considerare cerintele deosebite ale domeniului asistentei medicale, unde integritatea si caracterul privat al informatiilor au reprezentat intotdeauna aspecte delicate.

“ Utilizarea intr-o masura tot mai mare a tehnologiei informatiei in oferirea de servicii medicle a ajutat la ridicarea calitatii acestor prestatii”

a declarat Pekka Ruotsalainen, conducator de proiect dar a accentuat in acelasi timp exacerbarea unor aspecte legate de confidentialitate, integritate, disponibilitate si responsabilitate.

La fel ca datele pastrate pe mediul traditional, hartia, cele electronice pot fi pierdute ( mediile de stocare ca cd-urile pot fi distruse, ratacite sau fisierele pot fi sterse din greseala ).

O data cu avansarea tehnologiilor, in viitor va fi imposibil de citit sau de prelucrat informatii inregistrate in formate sau pe medii de stocare vechi (spre exemplu dischetele).

Preocuparile in ceea ce priveste inregistrarile medicale ale pacientilor includ posibilitatile de folosire ilegala a informatiilor sau copierea acestora.

“Majoritatea tarilor se bazeaza acum pe folosirea informatiilor electronice ale pacientilor. Standardele ISO ofera solutii pentru a asigura intimitatea si durabilitatea acestor date independent de evolutia tehnologica. O data cu evolutia globalizarii, informatiile despre pacienti sunt din ce in ce mai mult transferate dincolo de frontierele nationale, reiesind tot mai evident nevoia unor norme globale care sa abordeze aceste probleme,”

explica d-na Ruotsalainen.

Principiile de baza necesare pentru a pastra in siguranta inregistrarile medicale pe termen lung in orice format sunt incluse in specificatia tehnica ISO 21547 : 2010, Informatica medicala – Cerintele de securitate pentru arhivarea documentelor medicale electronice – Principii.

In document, arhivare este abordata ca un proces global acoperind activitati ca intretinerea, pastrarea, divulgarea sau distrugerea eventuala a inregistrarilor.

Un ghid suplimentar pentru implementarea ISO / TS 21547 este inclus in raportul tehnic ISO / TR 21548:2010, Informatica medicala – Cerintele de securitate pentru arhivarea documentelor medicale electronice – Orientari.

Raportul informativ ofera orientari complementare pentru ISO / TS 21547 alaturi de o metoda practica si instrumente pentru dezvoltarea si gestionarea arhivelor electronice.

Impreuna, cele doua documente ofera o solutie cuprinzatoare puternica pentru a aborda cu succes problematica integritatii e-datelor medicale, incluzand preocupari de ordin etic si juridic de protectie a vietii private si regulamente legate de accesul si divulgarea informatiilor. (www.iso.org)
tags: certificare ISO 21547, consultanta ISO 21547, implementare, acreditare, cursuri