Certificare HACCP

Certificat HACCP pentru Siguranta alimentara

Analiza riscurilor si a punctelor critice de control (HACCP) este un sistem de siguranta alimentelor care se bazeaza pe preintampinarea evenimentelor. O certificare HACCP furnizeaza o metoda sistematica pentru analizarea proceselor legate de alimente, determinand eventualele riscuri si desemnand punctele critice de control necesare pentru a impiedica alimentele nesigure sa ajunga la consumatori.

HACCP este construit in jurul a sapte principii:
1. Analiza riscurilor legate de alimente: biologice, chimice sau fizice;
2. Identificarea punctelor critice de control: materie prima, depozitare, prelucrare, distributie si consum;
3. Stabilirea limitelor critice de control si a masurilor de prevenire: de exemplu, temperatura minima si timpul minim de preparare;
4. Monitorizarea acestor puncte critice de control;
5. Stabilirea de masuri corective;
6. Tinerea evidentei;
7. Auditarea sistematica si regulata a sistemelor implementate de catre organisme de certificare haccp de terta parte.

Beneficii implementare HACCP

Pe langa indeplinirea obligatiei legale si morale de a produce alimente care sunt sigure pentru consum, consultanta HACCP pentru siguranta alimentara ofera o varietate de alte beneficii nu numai consumatorilor, ci si industriei alimentare si guvernului. Mai jos sunt redate exemple ale beneficiilor care pot fi castigate prin implementarea unui program HACCP.

Certificarea HACCP poate fi aplicata de-a lungul lantului alimentar, de la producatorul primar pana la consumatorul final.

HACCP reduce nevoia de testare a produselor finite prin identificarea riscurilor asociate cu elementele de intrare in procese si produse si prin impartirea masurilor de control care pot fi monitorizate pentru reduce la minim sau a elimina aceste riscuri.

Un program HACCP, atunci cand este conceput si implementat corespunzator (ca urmare a unui proces de consultanta HACCP) , va reduce semnificativ sansele ca agentii de contaminare microbiologici, chimici sau fizici sa ajunga la consumator.

O certificare HACCP poate reduce implicarea organelor de reglementare (si, prin urmare, costurile) prin inlocuirea inspectiilor directe cu audituri regulate.

Implementarea HACCP poate fi aplicata si la alte aspecte privind calitatea alimentelor si cerintele de reglementare.

Deoarece HACCP imbunatateste abilitatea de a detecta produsele de proasta calitate in timpul productiei, acest gen de produse pot fi retinute inainte de a se investi suplimentar in ele. Resursele sunt economisite si produsele deficiente nu mai sunt produse. Productivitatea si profitabilitatea sunt imbunatatite.

Certificarea HACCP imbunatateste comunicarea intre furnizor si consumator. Incurajeaza companiile sa colaboreze mai strans si le ajuta sa inteleaga reciproc capacitatea si cerintele fiecareia.

HACCP este capabil sa se adapteze la schimbari ca progresul materiei prime, modelul echipamentului si al incintei, procedurile si avansul tehnologic.

Comunicarea dintre diferitele segmente ale lantului alimentar se imbunatateste deoarece HACCP pune la dispozitie un limbaj comun si aceeasi atentie acordata prioritar calitatii.

Sporirea increderii clientilor duce la cresterea cotei de piata.